Conduita pentru deprinderea iepurelui să îşi facă nevoile într-un singur loc şi domesticirea iepurelui
Î: Bună ziua, vă rog să mă ajutaţi cu o informaţie legată de învăţarea iepurelui să îşi facă nevoile fiziologice într-un singur loc. În cazul meu, iepurele (o femelă) nu s-a obişnuit repede să îşi facă nevoile în cuşcă. O perioadă a avut în cuşcă o taviţă cu nisip, dar şi-a făcut nevoile cu încăpăţânare într-un colţ al camerei. Atunci am înfiinţat o toaletă pentru ea în acel loc, însă, din nou cu încăpăţânare îşi face nevoile pe covor, tot timpul în jurul WC-ului ei, care întotdeauna are nisip curat.
Acum are o toaletă din plastic pentru a proteja covorul, dar începe să ocupe o suprafaţă prea mare pentru a-şi face nevoile. Toată lumea spune că e uşor să îţi inveţi iepurele să îşi facă nevoile într-un singur loc, dar eu vă zic că nu mi se pare deloc aşa. Puteţi să îmi daţi un sfat eficient cum aş putea să rezolv această problemă? Irina
R: În mediul lor natural, iepurii sălbatici selectează unul sau mai multe locuri în afara culcuşului pentru a-şi face nevoile. Iepurii ca animale de companie se comportă în mod asemănător, chiar şi dacă sunt ţinuţi în cuşcă. Prin urmare se consideră că nu este dificil să învăţăm iepurii să îşi facă nevoile într-un singur loc.
Cea mai simplă metodă este cea prin care punem un vas de toaletă într-un colţ al cuştii, de regulă în locul unde iepurele a defecat pentru prima oară. Atunci când iepurele este crescut numai în cuşcă, acest lucru nu este dificil de realizat, iepurii deprinzând în scurt timp bunul obicei.
Vom acţiona puţin diferit atunci când iepurele este liber, astfel el va trebui ţinut sub observaţie, limitându-i accesul la inceput doar într-o zonă limitată din interiorul camerei. Atunci când saltă coada pentru a-şi face nevoile spuneţi tare “NU!”, asociind chiar cu o bătaie din palme. Acest lucru va induce reflexul de frică, făcând iepurele să “îngheţe”, astfel întârzie efectuarea nevoilor fizilogice şi îşi va indrepta atenţia către dumneavoastră. Luaţi iepurele şi puneţi-l înapoi în cuşcă, lăsând uşa cuştii deschisă pentru a putea ieşi afară. Acest lucru îl faceţi nu pentru a obliga iepurele să facă în vasul de toaletă instalat undeva în cuşcă, ci pentru a face iepurele să îşi creeze un reflex de a se întoarce să îşi facă nevoile în cuşcă atunci când va simţi nevoia.
Greşelile cele mai comune de învăţare au loc atunci când iepurele este eliberat din cuşcă şi nu este supravegheat. În plus, iepurele are nevoie de timp pentru a explora lumea înconjurătoare şi pentru a învăţa. Deci, dacă lasaţi iepurele să iasă din cuşcă şi nu îl urmariţi îndeaproape, veţi omite momentele în care acesta îşi va face nevoile şi nu veţi interveni la timp.
Nu certaţi iepurele după ce a făcut nevoile şi nu ridicaţi vocea, întrucât îi induceţi teama şi va deveni în scurt timp stresat. Nu vă grăbiţi, aveţi răbdare la început şi vă rugăm să dovediţi înţelegere atunci când se produc şi accidente. Ţineţi seama de faptul că iepurii mari învaţă cu mai mare uşurinţă decât puii, întrucât sunt mult mai atenţi. De asemenea, iepurii castraţi învaţă mult mai uşor datorită concentraţiei de hormoni reduse care nu îi încurajează să îşi marcheze teritoriul. Luaţi în considerare şi aspectul castrării iepurelui ca o modalitate de a rezolva comportamentul nedorit, consultându-vă şi cu medicul veterinar.
Domesticirea iepurelui necesită multă afecţiune şi atenţie. Este foarte important ca iepurele să se simtă în siguranţă şi să nu fie speriat. În caz că iepurele este agresiv, încercaţi de asemenea cu blândeţe să înţelegeţi nevoile acestuia pentru a se evita aceste situaţii. Observaţi comportamentul şi respectaţi nevoile iepurelui. Sperăm că sfaturile de mai sus vă sunt de ajutor. Încercaţi să fiţi răbdătoare şi plină de înţelegere şi atenţie şi cu siguranţă veţi avea parte de satisfacţie reciprocă.