Î: Bună ziua 

Am cumpărat un șobolan mascul, are 7 săptămâni. De vreo doua zile a început sa se scarpine foarte des și sare de colo colo prin cușcă. Blana lui arata bine, nu are pureci sau exeme. Mănâncă și bea apa și excrementele arata normal. Știți dacă șobolanii năpârlesc ? Îi cad fire de blana pe carpa pe care doarme. E posibil sa îl mănânce pielea câteva zile dacă năpârlește?
Mulțumesc. O zi frumoasa
Alina

R: Buna ziua,

Va multumim pentru intrebarea dumneavoastra.

Intr-adevar, sobolanii tineri isi schimba blana, renuntand la firele de par specifice puilor si capatand o blana mai deasa si mai neteda, cea de adult. Aceasta naparlire apare la 6-8 saptamani de viata.

In majoritatea cazurilor, sobolanul isi curata de unul singur firele de par cazute si nu necesita ingrijire speciala. Exista insa si situatii cand, din varii motive (stare de sanatate precara, batranete, diverse boli care il impiedica sa fie mobil), necesita periajul proprietarului cu perii din cauciuc, din par de porc sau alte materiale care sa nu ii lezioneze pielea.
Sobolanii isi pot schimba chiar si culoarea in decursul vietii, asadar va puteti astepta la mai multe naparliri in cursul vietii sobolanului.
In ceea ce priveste pruritul, acesta este normal, fiind determinat de firele de par desprinse din piele si care il inteapa in miscare. Il puteti ajuta prin periaj zilnic pana cand observati ca nu mai lasa fire de par pe suprafetele pe care doarme.

Sper ca aceste informatii va vor fi de folos,

Gabriel Catalin Cernica

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.