Pisoii sunt, cel puțin, adorabili!  

Se joacă și interacționează cu o stângăcie caracteristică tare simpatică. Miaună ușor gudural, iar privirea lor explorează necontenit.   

În descursul primului an, se maturizează într-un ritm fantastic. Ei bine, în această perioadă, suntem aici pentru tine! Suntem aici atunci când pisoiul tău descoperă lumea și trece prin toate transformările fiziologice.

Așadar, de la mini la MAXI mustăcioși, iată, pas cu pas, ce se întâmplă în primele etape de viață și care sunt nevoile pisoiului tău pentru a crește tânăr, curios și încrezător!

Toată grija pentru pisoiașul tău!

 PERIOADA NEONATALĂ - Primele două săptămâni de viață

În această perioadă, pisoii sunt complet dependenți de mamele lor. Ei preiau informații din mediul extern prin miros și tactil pentru că nu pot vedea sau auzi.

În perioada neonatală:

  • Asigură-le puiului și mamei sale hrană de cea mai bună calitate
  • Interacționeză minim cu puiuțul, doar dacă este nevoie, iar, atunci când o faci, manevrează-l cu foarte mare atenție și grijă
  • Asigură puiului un mediu sigur și călduros

PERIOADA DE TRANZIȚIE - A treia săptămână de viață

Se face trecerea de la dependența completă de mamă la  o independență relativă. Ochii și urechile devin funcționale, și pot sta în picioare, pot merge și mesteca. De asemenea, încep să se vadă comportamentele adulte.

 

În perioada de tranziție:

  • Asigură-i puiului hrană de calitate înaltă
  • Pune-i la dispoziție o litieră joasă, în care să poată pătrunde ușor. Apropo, nisipul trebuie să fie fără aromă, iar litiera schimbată de 2 ori pe zi.

PERIOADA DE SOCIALIZARE - 4 - 8 săptămâni

Perioada de socializare a pisoilor este mai scurtă decât cea a cățelușilor și nu sunt la fel de sociabili cu alte animale, precum pisicile adulte. Cu toate acestea, au nevoie de mult contact uman pentru a sedimenta legătura cu oamenii lor. Studiile au arătat că pisoii care primesc atenție de la mai multe persoane diferite sunt mai prietenoși și mai deschiși.

În a patra săptămână, pisoii interacționează în primul rând cu mama și într-o măsură limitată cu „frățiorii” lor. Cel mai probabil, îndepărtarea unui pisoi de la mama sa în acest moment va duce la o socializare defectuoasă.

Între 4 și 8 săptămâni, pisoii încep să exploreze și să investigheze dincolo de „zona lor de origine”. Tot acum încep și „alpinismul de interior”, respectiv, să se cațere peste tot, să alerge și să zgârie tot soiul de suprafețe, dezvoltându-și, astfel, spiritul de prădători.

Începând cu vârsta de 6 săptămâni, pisoii au o receptivitate crescută față de oameni. Sistemul lor nervos devine adult și, deci, sunt pregătiți să învețe. Cel mai probabil, o vor face destul de ușor.

De asemenea, în această perioadă, li se schimbă culoarea ochilor, își reglează temperatura corpului și încep să se îngrijească singuri.

În perioada de socializare:

  • Joacă-te cu pisoiul și recompensează-l des
  • Facilitează-i interacțiunea cu alte pisici sau cu oamenii
  • Obișnuiește pisoiul cu litiera joasă, în care să poată pătrunde ușor
  • Du pisoiul în locuri noi

PERIOADA JUVENILĂ - 12 săptămâni - maturitate sexuală

Dacă nu sunt sterilizați, în perioada juvenilă, pisoii ating maturitatea sexuală. Așadar, poate apărea fenomenul de pulverizare a urinei pentru marcarea teritoriului.

În această perioadă, de regulă, pisoilor le scade apetitul pentru joacă și alte „activități extreme”. Tot acum, își găsesc independența, iar, dacă le este permis accesul în exterior, se pot aventura mai departe de casă și pe perioade mai lungi de timp.

În perioada juvenilă:

  • Îi poți înlocui litiera cu una mai mare
  • Asigură-te că are mai multe structuri de joacă pe verticală (spre ex. sisaluri înalte)
  • Continuă să-i încurajezi socializarea.

ARTICOLE BLOG


Acum, tot ce-ți putem promite este că te așteaptă multe Maxi Aventuri, iar noi îți vom fi alături în fiecare etapă!