Accidentul vascular cerebral - simptome și cauze
Ioana Mitran, dr. med. vet. MAXI PET Str. Sibiului, nr.10 Șelimbăr, Jud. Sibiu, Șelimbăr |
Î: Buna seara! Catelusa mea a facut comotie cerebrala iar, fiind a doua oara. Se strambase toata,nu putea sa mearga,se invatea in cerc....voia sa mearga si nu putea. Dupa o plimbare si-a revenit complet ca si cum nu ar fi patit nimic. Maine ma duc la veterinar, insa va rog din suflet sa-mi spuneti ce pot sa fac in momentele acestea?Pot sa o masez?cum pot sa o ajut?este bartanica, are 14 ani si este Coker Spanish. Exista o dieta speciala pt astfel de cazuri?Va rog frumos sa ma ajutati .Orice sfat inseamna mult!Va multumesc frumos
R: Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă o dereglare severă a fluxului de sânge la nivel cerebral, fie prin apariția unor hemoragii (accident vascular hemoragic), fie prin compromiterea fluxului de sânge în anumite zone cerebrale (accident vascular ischemic).
Simptomele apar ca urmare a afectării diferitelor zone cerebrale, astfel putându-se observa: manifestări de tipul paraliziilor, mers nesigur, confuzie, tremurat al capului și gâtului, salivare excesivă, respirație dificilă, mers în cerc și imposibilitatea focalizării privirii. De asemenea, modificări mai puțin grave pot apărea imediat după episodul de AVC sau în timp. Acestea pot fi: incontinența urinară, imposibilitatea controlării defecării, momente de apatie, de orbire, pierdea auzului, incoordonări în mișcarea membrelor.
Cauzele pot fi multiple. Multe dintre accidentele vasculare apar ca urmare a unor tumori cerebrale metastazate, dar și ca urmare a variațiilor de presiune arterială, temperaturi extreme, stări emoționale excesive, afecțiuni hepato-renale avansate, diabet sau bătrânețe avansată. Recuperarea din astfel de situații este dificilă, dar poate fi completă prin medicație și se întinde pe perioade de săptamâni sau luni.
Pentru confirmarea cu certitudine a tipului de AVC sau diferențierea de alte afecțiuni la nivel cerebral ce se pot solda cu astfel de manifestări (sindrom vestibular, tumori etc) este nevoie de examene complexe: radiografii, RMN și/sau CT. Altfel, diagnosticul va putea fi doar presupus pe baza simptomatologiei.
Tratamentul în cazul unui AVC ischemic sau hemoragic este în mare parte același, și anume tratament de susținere al organismului, alături de tratamentul celorlalte patologii existente (dacă sunt prezente). În cazul altor modificări la nivel cerebral, cum ar fi formațiunile tumorale, terapia depinde de poziționarea și tipul acestora.
Câinii care trec printr-un episod de AVC încep să prezinte o îmbunătățire a stării generale în 48-72 de ore. Animalul se poate recupera complet sau poate rămâne cu unele sechele, în funcție de localizarea modificării la nivel cerebral. Recuperarea poate să dureze săptămâni sau chiar luni de zile. De asemenea, există posibilitatea apariției recidivelor în viitor.
Astfel, ce vă putem recomanda este să îi asigurați o dietă de bună calitate, să îl faceți să se simtă cât mai confortabil, să încercați să îi limitați mișcările dacă prezintă incoordonări în mers și, nu în ultimul rând, să urmați tratamentul recomandat de medicul veterinar curant. De asemenea, în cazul în care animalul nu se hidratează sau nu se hrănește corespunzător poate fi indicată internarea într-o clinică veterinară specializată pentru administrarea substanțelor nutritive necesare prin intermediul perfuziilor.
De asemenea, vă rugăm să țineți cont că acesta nu este un serviciu pentru soluționarea urgențelor medicale și răspunsurile pot întârzia, motiv pentru care vă recomandăm să vă duceți cu animalul la o clinică veterinară sau să apelați la serviciile unei ambulanțe veterinare în momentele în care observați apariția unei probleme de sănătate. Un tratament administrat în stadiile incipiente ale bolii va crește considerabil șansele de recuperare, va reduce durata tratamentului, precum și costurile acestuia.