Alaptarea puilor de caine
Elvira Lupoae, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Buna ziua!
Am 6 puiuti de viszla care au intrat in a 4 a sapt de viata. De careva zile 2 din 4 mese le-am dat eu - lapte cu galbenus si miere, deoarece catelusa mama nu mai sta la alaptat ( are rani urate pe sani de la dintisorii si unghiile puiutiilor). As vrea sa trec puii doar pe hrana data de mine si sa opresc lactatia catelei. Ce ma sfatuiti, cum sa procedez? Si ce pastile sa-i dau catelei pentru acest lucru?
Va multumesc!
R:
Alăptarea durează, în medie, șase săptămâni după naștere, cu un maxim de producție în jurul vârstei de trei săptămâni. În această perioadă este important ca femela să se hrănească cu o hrană foarte gustoasă, al cărei aport crescut de energie să-i permită să-şi acopere necesarul energetic, atâta timp cât nu reprezintă un volum prea mare de alimente. Cantitatea de lapte produsă de o femelă poate fi estimată prin cântărirea regulată a puilor înainte și după alăptare.
Ideal ar fi ca dvs. să mergeți la un cabinet veterinar unde animalul să fie consultat deoarece oprirea lactației înainte de perioada recomandată uneori poate să determine apariția unor afecțiuni la nivelul acestora dacă laptele persistă în continuare la nivelul mameloanelor.
Medicul veterinar vă va prescrie în urma examenului fizic al animalului preparate medicamentoase pe bază de hormoni ce se utilizează de obicei în astfel de cazuri și doza specifică cățelei.
Un astfel de preparat este Galastop, acesta fiind indicat pentru tratamentul gestației false la cățele, suprimarea lactației la cățele și suprimarea lactației la pisici și se eliberează pe baza unei rețete medicale.
De asemenea ați putea să încercați separarea puilor de mamă. În astfel de situații dvs. puteți începe hrănirea acestora cu mâncare uscată de căței specifică vârstei lor.
De exemplu, puteți utiliza hrana de la Brit Care Puppy - Lamb & Rice ce se recomandă puilor începând cu vârsta de 4 săptămâni, Advance Mother dog & Initial, Royal Canin Mother & Baby ( până la vârsta de 2 luni), Happy Dog Baby Original etc.
- https://www.maxi-pet.ro/brit-care-hrana-uscata-puppy-all-breed-cu-miel-si-orez.aspx
- https://www.maxi-pet.ro/royal-canin-shn-medium-starter.aspx
- https://www.maxi-pet.ro/advance-mother-dog-initial-pui-si-orez-3kg.aspx
- https://www.maxi-pet.ro/happy-dog-baby-original-4kg.aspx
Cel mai frecvent se poate instala mastita. Această afecțiune se caracterizează prin inflamarea mameloanelor și se produce pe cale ascendentă, hematogenă sau limfatică. Este una dintre cele mai frecvente boli care afectează cățelele care alăptează și care tocmai au dat naștere și pot să apară chiar și la femelele care nu sunt gestante.
Agenții etiologici care pot determina apariția acestei entități sunt reprezentați de stafilococi, streptococi sau diverși germeni Gram negativi. De obicei această formă de mastită apare în perioada puerperală (după fătare), iar agentul etiologic cel mai frecvent este stafilococul.
Evoluția mastitelor la carnivore este acută sau cronică. Evoluția acută se caracterizează prin hiperemia glandelor mamare, creșterea sensibilității locale, însoțite de sindrom de febră, inapetență și sindrom enteric. Evoluția clinică este de regulă spre gangrenă, cu sfărșitul letal al femelei.
În cazul în care boala evoluează mai lent (forma cronică), apar mici abcese în glanda mamară, zone de indurație și uneori formarea de fistule prin care se observă drenarea unui puroi maroniu ce conține țesuturi necrozate.În jurul focarelor purulente apar reacții proliferative, ce dau glandei mamare un aspect tumoral.
Există multe motive pentru care un câine poate dezvolta mastita. Acestea includ următoarele:
- leziuni ale glandelor mamare din cauza ghearelor și a dinților ascuțiți ale puilor în timpul perioadei de hrănire( apar "porți" deschise care pot conduce bacteriile dăunătoare la locul rănii determinând apariția inflamațiilor;
- procesele stagnante în glandele mamare (numite mastitis stagnant) cauzate de acumularea de lapte, care rămâne la nivelul acestora ( în cazul în care femela are un descendent mort, lactația femelei este prea puternică sau pur și simplu când puilor le este interzis accesul la sân;
- o sarcina falsă poate provoca, de asemenea, mastita glandelor mamare.
- înfundarea sfincterilor care curg din mamelon duce la stagnări și apoi la procese inflamatorii etc.
- temperaturi excesiv de ridicate sau scăzute,
- substanțe chimice care intră în glanda mamară,
- întreruperea fondului hormonal,
- o situație stresantă poate declanșa astfel de inflamații (cum ar fi separarea față de pui).