Î: Buna ziua! Am un iepure Cap de leu de 5 - 6 luni și vreau să aflu mai multe informații despre cum trebuie îngrijit și dacă trebuie castrat, este băiat. Va multumesc!

R: Iepurele este un animal erbivor. Alimentația de bază a acestora este reprezentată de fân și furaje verzi, completată cu grăunțe de cereale.

Fânul trebuie să constituie mai mult de 50% din rația de mâncare a unui iepure pentru prevenirea apariția problemelor la nivel digestiv. În cazul furajele verzi (ierburi provenite de pe pajiști de bună calitate, amestecate cu lucernă și trifoi), trebuie să aveți mare grijă să nu fie stropite cu insecticide, să fie spălate și uscate. De asemenea, acestea nu vor fi oferite proaspete, ci vor fi lăsate la uscat (la umbră, nu la soare) timp de 24 de ore pentru a preveni apariția fermentării acestora în stomac.

Iepurelui trebuie să îi oferiți zilnic verdeață și legume proaspete (morcovi, frunze de broccoli, sfeclă furajeră, lucernă, flori și frunze de păpădie, țelină, pătrunjel - frunze și rădăcină). Le plac foarte mult și fructele (mere, pere, banane, portocale, piersici, prune), dar acestea trebuie oferite mai rar și în cantități mici, deoarece conțin cantități mari de glucide care pot duce la dezechilibre în cadrul aparatului digestiv. Alimentele de evitat sunt: conopida, varza, ciocolata, pâinea proaspătă, spanacul, trifoiul crud, castraveții, roșiile și cartofii. Salata contine o substanță care poate determina diaree severă, de aceea poate fi administrată rar și numai după ce este spălată și uscată. Fructele și legumele neconsumate după 4 ore vor fi înlăturate din cușcă.

Alături de amestecurile de semințe speciale pentru iepuri, fân și legume, iepurașul trebuie să aibă acces la un bloc mineral. Suplimentar se pot oferi recompense cu fructe și legume uscate, precum și cu adaos de vitamine și minerale.

Exemplu de program de mâncare pentru un iepure:

 Alimente Frecvența de mese
Fân  Prezent mereu la dispoziția animalului
Hrană peletată și/sau amestec de semințe Mâncarea trebuie schimbată zilnic, farfuria să fie umplută ¾
Legume În cantitate de 20% din rația zilnică de hrană
Fructe 3 ori pe săptămână în cantitate de 5% din rația zilnică de hrană
Delicatese Ocazional, o dată sau de 2 ori pe săptămână

 

În cazul animalelor cu un sistem digestiv sensibil sau care are tendința de a dezvolta probleme dermatologice pot fi administrate diete speciale.

Deparazitările externe și interne se realizează atunci când se constată prezența unei infestări sau, în mod preventiv, la intervale regulate.

Castrarea iepurilor aduce beneficii precum:
• eliminarea riscului de apariție al cancerului testicular și a altor patologii legate de aceste organe
• reducerea comportamentelor determinate de hormoni - marcarea cu urină, agresivitatea sau comportamente sexuale
• dresajul folosirii litierei este mai facil
• iepurașul va fi mai calm și mai ușor de luat în brațe.
Pentru mai multe sfaturi legate de castrarea iepurilor, precum și pentru evaluarea animăluțului pre-operator, vă recomandăm realizarea unui control medical în cadrul unei clinici specializate pe patologia acestor animale.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.