Î: Bună ziua. Am un hamster pitic rusesc şi vreau să vă întreb dacă pot să îi dau să mănânce castraveţi, varză, morcovi din propria mea gradină sau să îmi spuneţi dumneavoastră ce legume îi pot da să mănânce din gradină.

Mulţumesc, Alexandru

R: Hamsterii sunt animale ce îşi fac, în mod instinctual, rezerve şi pentru aceasta prezintă "buzunare" elastice în zona buccinatorie în care pot transporta cantităţi mari de hrană şi de materiale pentru cuib. Se recomandă să fie hrăniţi seara, înainte de perioada lor de activitate maximală, fiind animale nocturne.

Hamsterii pot fi hrăniţi cu hrană uscată ce se găseşte în comerţ, fie sub formă de amestecuri de seminţe, fie sub formă de pelete omogenizate. Excesul de seminţe de floarea soarelui duce la obezitate şi la deficienţă în calciu din cauza conţinutului crescut în grăsimi şi al conţinutului scăzut în calciu. Alunele sunt bogate în proteine, iar exesul poate avea ca rezultat modificări ale blănii şi tulburări digestive.

Puii de hamster încep să se hrănească cu mâncare solidă de la vârsta de 7-10 zile. La vârsta de 3 săptămâni puii sunt înţărcaţi, iar hrana lor se suplimentează cu cantităţi foarte mici de vegetale precum morcovi, ţelină, spanac sau pătrunjel. Puii hrăniţi de la o vârstă fragedă cu o hrană variată prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta afecţiuni digestive mai târziu în viaţă. Hrana verde nu trebuie administrată în exces şi în niciun caz nu trebuie să fie exclusivă existând riscul apariţiei diareei. De asemenea, hrana nu va fi niciodată administrată direct de la frigider.

La adulţi hrana verde este folositoare pentru a preveni apariţia obezității. Aceasta va fi administrată după ce a fost spălată şi uscată deoarece excesul de apă duce la ingestia excesivă de apă şi la apariţia fecalelor moi. Se pot administra cantităţi mici de fructe (mere) şi legume. Legumele recomandate sunt aceleaşi ca cele recomandate puilor. Se pot administra şi plante precum coada şoricelului, frunze tinere de zmeură sau păpădie. Primele două prezintă calităţi astringente, iar cea din urmă are proprietăţi laxative.

În natură, hamsterii, consumă şi râme sau alţi viermi. Astfel, li se pot administra, pentru un aport suplimentar de proteine, cantităţi mici de hrană de câine sau de pisică. Se poate administra şi carne de vită sau de miel (nu de porc) crudă, dar la animalele bătrâne aceasta poate reprezenta un aport prea crescut de proteină. Nu există dovezi că adminstrarea de carne ar duce la o creştere a ratei canibalismului la hamsteri.

La femelele gestante sau lactante se pot administra ocazional ouă fierte bine sau caşcaval. De asemenea, se poate presăra lapte praf pentru bebeluşi peste hrană. Femela şi puii vor linge laptele şi vor obţine un aport suplimentar folositor de proteine. Femelelor care alăptează şi puilor lor li se pot administra şi cereale pentru bebeluşi sau pâine înmuiată în lapte.

Hrana interzisă pentru hamsteri este reprezentată de "junk food" precum prăjiturile sau dulciurile, deşi aceştia au tendinţa de a mânca şi de a face rezerve din orice hrană. Dulciurile lipicioase vor duce la blocarea buzunarelor, iar ingestia de ciocolată sau de alte produse ce conţin cacao va duce la deces.

Hamsterii au nevoie de materiale pe care să le roadă pentru tocirea incisivilor. Se pot administra în acest scop nuci întregi, alune de pădure, crochete pentru câine, paste făinoase din cereale integrale sau ramuri de brad sau de măr.

Apa proaspătă trebuie să existe la discreţie. În medie, un hamster adult consumă 15-20 ml de apă pe zi.

Fenomenul de coprofagie este normal la hamsterii adulţi, astfel obţinându-se, cu ajutorul florei bacteriene, vitaminele B şi K.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.