Alimentatia sanatoasa si echilibrata la iepuri
Î: Buna ziua! Am 4 iepurași, doi au o lună Și doi au 9 săpt.Le-am dat două zile la rand cate o frunza de varza combinata cu morcovi și sfecla. Au avut și fan la dispoziție.Ei înainte au mâncat doar fan și lucerna Este riscul mare ca aceștia să pătească ceva ?
R: Iepurii sunt animale ierbivore şi ca toate ierbivorele, intestinul lor este foarte lung. Pentru digerarea glucidelor complexe, în digestia acestor glucide este implicat un număr foarte mare de bacterii saprofite şi protozoare. Alimentaţia de bază a iepurilor ar trebui să consiste din fân în proporţie de 80%. Fânul este o sursă importantă de nutrienţi şi de fibre, esenţiale pentru buna funcţionare a tractului digestiv. Prin urmare, din cuşca iepurelui, nu ar trebui să lipsească fânul. Hrănirea pe bază de fân constituie o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată. Administraţi deci, la discreţie fân iepurilor.
Fânul cu concentraţie mai scazută de fibre (provenit din legume şi alte vegetale) poate fi folosit ca un supliment pentru varietate, în special la iepurii care nu consumă furaje sub formă de pelete. Fânul este obţinut prin uscarea oricărui tip de iarbă, este necesar în alimentaţia iepurilor, mai ales datorită conţinutului de proteine şi calciu. Concentraţia de fibre din fân depinde de vârsta plantei în momentul recoltării.
Administraţi astfel în hrana iepurelui pelete şi fân în stare proaspată, de 2-3 ori pe zi, pentru că fânul să se menţină curat. De asemenea, fructele şi legumele reprezintă o sursă importantă de vitamine şi nutrienţi. Dintre plantele sălbatice se pot administra pătlagină, măcriş, podbal, măzăriche, trifoi, căpşuni sălbatice, plante medicinale (gălbenele, muşeţel, lavandă, coada şoricelului) etc.
Dintre legume puteţi administra morcovi, verdeţuri, ţelină, pătrunjel, broccoli, castraveţi, dovleac, gulii. Fructele care pot fi administrate în hrana iepurilor sunt mere, pere, căpşuni şi zmeură. Acestea se pot oferi ca desert, în cantităţi mici, datorită concentraţiei mari de glucide, putând aduce dezechilibre în cadrul aparatului digestiv.
Fânul trebuie să constituie mai mult de 50% din rația de mâncare a unui iepure pentru prevenirea apariția problemelor la nivel digestiv. În cazul furajele verzi (ierburi provenite de pe pajiști de bună calitate, amestecate cu lucernă și trifoi), trebuie să aveți mare grijă să nu fie stropite cu insecticide, să fie spălate și uscate. De asemenea, acestea nu vor fi oferite proaspete, ci vor fi lăsate la uscat (la umbră, nu la soare) timp de 24 de ore pentru a preveni apariția fermentării acestora în stomac.
Iepurelui trebuie să îi oferiți zilnic verdeață și legume proaspete (morcovi, frunze de broccoli, sfeclă furajeră, flori și frunze de păpădie, țelină, pătrunjel - frunze și rădăcină). Alimentele de evitat sunt: conopida, varza, ciocolata, pâinea proaspătă, spanacul, trifoiul crud, castraveții, roșiile și cartofii. Salata contine o substanță care poate determina diaree severă, de aceea poate fi administrată rar și numai după ce este spălată și uscată. Fructele și legumele neconsumate după 4 ore vor fi înlăturate din cușcă.