Î: Bună ziua, am un motan de aproximativ 5 ani şi l-am castrat în urmă cu 6 luni. Înainte de castrare avea 5 kg. Iar de la castrare până acum (adică în 6 luni) a luat în greutate 1 kg. A avut mereu caserola plină cu mâncare şi a mâncat când a vrut. Acum îi dau hrană pentru pisici castrate, și, pentru că aceasta îi place şi mai mult, mănâncă şi mai mult. Dacă nu primeşte mâncare miorlăie continu. Primeşte şi carne fiartă, salam, ouă, dar în cantităţi mici. Vă rog să îmi spuneţi câtă mâncare trebuie să primească pe zi şi cum să îl dezvăţ să mănânce mult.
Vă mulţumesc. Dafina

 

R: În primul rând nu trebuie să-i mai lăsaţi mâncarea la discreţie. Într-adevăr pisicile mănâncă de obicei cât le trebuie, nefiind necesar să le administrăm hrana sub formă de mese fixe. Însă, după castrare, lucrurile se schimbă. Din cauza modificărilor hormonale, apetitul se modifică şi el, iar riscul apariţiei obezităţii creşte.

Cantitatea de hrană diferă de la un produs la altul, variind într-o mică măsură procentul de proteine şi grăsimi.

Însă pe fiecare ambalaj există un tabel cu cantitatea de hrană ce trebuie administrată pe zi, în funcţie de greutatea fiecărei pisici. Acea cantitate asigură necesarul zilnic de proteine, grăsimi, vitamine şi minerale. De aceea, nu trebuie să-i mai daţi nimic altceva, deoarece pisicuţa va lua în greutate. Dacă totuşi doriţi să-i mai daţi şi altfel de hrană în afară de cea uscată, ar fi indicat să optaţi pentru plicurile destinate tot pisicuţelor castrate sau de tip Light (în nici un caz salam sau alte produse alimentare destinate consumului uman). Însă, întotdeauna când adăugaţi ceva, trebuie să scădeţi din cantitatea de hrană uscată pentru a nu depăşi cantitatea pe care aceasta trebuie să o mănânce pe zi.


Deoarece motănelul dumneavoastră este foarte mâncăcios, nu o să puteţi să-i daţi din prima doar cantitatea de hrană specifică greutăţii lui. De aceea, ar fi bine ca în decurs de câteva zile sau chiar o săptămână, să începeţi să-i reduceţi treptat cantitatea de hrană. Dacă de exemplu pe ambalaj este trecută o cantitate zilnică de 95 de grame (cum este în cazul Royal Canin Neutered Young Male - aceasta fiind o hrană destinată motanilor castraţi de până în 7 ani), şi pisica dumneavoastră mănâncă mai mult, puteți începe prin a reduce cantitatea cu 5-10 g pe zi. Trecerea făcându-se treptat, nu va fi nici un factor stresant pentru motănel.

Loredana Sava, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.