Adriana Florentina Florea, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua! Am nevoie de un antiinflamator pentru ţestoasa mea. Are probleme cu ochişorii şi deja a făcut prea multe infecţii să o mai duc la veterinar pentru că nu s-a soluţionat problema. Poate dacă pun soluţia în apa în care şi mănâncă îşi va reveni.

 

O curăţ zilnic cu un medicament uman pt conjuctivită şi, practic, aşa o ţin pe linia de plutire, plus vitamina A pe carapace, hrană cu vitamine şi vitamine lichide. Recomandaţi-mi vă rog un astfel de medicament. Mulţumesc. Patricia

 

R: Există o mare varietate de factori care pot influența negativ sănătatea broaștelor țestoase. La acestea se pot întâlni două probleme distincte în patologia ochilor: tumefierea (umflarea) pleoapelor sau infecții bacteriene ale ochilor. Infecția bacteriană poate apărea solitar sau împreună cu tumefierea pleoapelor. Lăsate netratate, infecțiile oculare pot trece ușor la nivelul căilor respiratorii superioare și pot determina infecții respiratorii severe sau chiar septicemii. 

Afecțiunile oculare pot avea mai multe cauze:

  • hipovitaminoza A
  • infecții bacteriene
  • traumatisme
  • condiții necorespunzătoare de întreținere.

 

Dacă în condiții naturale țestoasele își asigură în general toate elementele nutritive necesare organismului, nu același lucru se întâmplă în captivitate, unde beneficiază numai de ceea ce le oferă crescatorul o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp.

 

Dezechilibrul întâlnit mai frecvent în alimentația țestoaselor este datorat unor alimente sărace în principii nutritivi, săruri minerale și vitamine, sau a unei alimentații monotone pe o durată mai lungă de timp. Cel mai frecvent se întâlnesc carențele în vitamine, care se pot combate printr-o alimentație cât mai variată și în concordanță cu cerințele biologice ale speciei, la care, dacă este necesar, se adaugă un supliment vitamino-mineral.

 

Tumefierea pleoapelor este unul dintre primele semne ale carenței în vitamina A, alături de afecțiunile renale, iar în stadiul final apar umflături la nivelul membrelor. Tratamentul constă în aplicarea unor unguente oftalmice ce conțin vitamina A și administrarea unor rații bogate în vitamina A. Administrarea acesteia nu trebuie să fie excesivă deoarece și hipervitaminozele sunt periculoase. Dacă vitamina este sub formă injectabilă, o puteți injecta în bucățele mici de carne pe care i le administrați ulterior broscuței.

 

Pentru o dietă echilibrată, includeți în alimentația broscuței frunze de păpădie, salată verde cu frunze crețe, dovlecei, salata cu frunze roșii, butași de plante de acvariu sau chiar plante de acvariu cum ar fi Elodea sau Anacharis.

 

Infecțiile pot fi cauzate de bacterii din genurile Aeromonas sau Pseudomonas spp. În această situație, tratamentul constă în administrarea de antibiotic injectabil. Dacă tumefacția apare asimetric (doar la un ochi), cel mai probabil este cauzată de un traumatism (lovirea de obiectele de decor din terariu) sau de prinderea unor corpuri străine (particule de nisip/pietriș, bucăți rupte din decor, etc.) între pleoape.

 

Pentru a preveni îmbolnăvirea trebuie avut grijă ca apa din terariu să fie mereu curată. Acest lucru se obține cu un filtru adecvat dimensiunii terariului sau schimbând apa cât mai des (este recomandat să se schimbe săptămânal 30% din volumul apei).

 

Calitatea apei trebuie testată periodic (există teste speciale, cum ar fi cele de la JBL sau de la Sera). Apa nu trebuie să conțină amoniac sau nitriți. Apa de la robinet este bine să fie lăsată minim 24 ore la declorinat înainte de a fi adăugată în acvaterariu sau trebuie adaugată soluție Tetra Repto Safe. Pentru a menține apa curată mai mult timp, puteți folosi granulele JBL Easy Turtle. Temperatura apei trebuie să fie cuprinsă între 25-32°C. Temperaturi mai mici sau mai mari provoacă stres broscuțelor, respectiv scăderea imunității - ceea ce le predispune la îmbolnăviri.

 

În momentul depistării unei țestoase bolnave, prima acțiune pe care o vom avea în vedere va fi ridicarea sau scăderea temperaturii la cea optimă, crescând sau scăzând cu 2-4 °C pe zi, până la atingerea valorilor normale. Acest lucru este necesar pentru a favoriza mecanismele de apărare și scăderea rezistenței germenilor. Foarte important este ca atunci când am constatat că broasca țestoasă este bolnavă să nu o lăsăm să hiberneze, deoarece scăderea temperaturii amplifică agravarea unor tulburări, cum ar fi pneumoniile, septicemiile, etc.

 

Un alt element pe care trebuie să-l avem în atenție este lumina, care prin efectul ultravioletelor stimulează diferitele funcții ale organismului și în primul rând pe cele neuroendocrine. În acest sens, ținând cont și de comportamentul speciei, animalele vor fi așezate la soare sau se va utiliza o lampă cu ultraviolete, fără a depăși 10-25 de minute pe zi.

 

La administrarea medicamentelor pe cale bucală se va avea în vedere ca acestea să se dilueze cu apă numai în momentul utilizării lor. De asemenea, ele pot fi amestecate în furaje.

 

Tratamentul trebuie instituit la sfatul medicului veterinar curant și depinde de factorul declanșator al afecțiunii. 

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.