Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua! am broscuta testoasa careia i se iau solzii de pe carapace. insa, aseara am tras de un solz si cand s a rupt cred ca s a rupt si putin din carapace. are ca o rana mica.. am dat o aseara si azi cu vita plus. cu ce ar trebui sa ii mai dau? sau cum ar trebui sa o tin? multumesc anticipat!

 

R:  Ţestoasele se păstrează în acvarii/terarii spaţioase în care au obligatoriu o porţiune de „pământ” unde să se poată usca şi să lenevească la soare. Pe fundul acvariului puteţi aşeza nisip pentru că ţestoaselor le place să-l răscolească. Din cauza faptului că excrementele ţestoaselor sunt mai însemnate cantitativ, în comparaţie cu peştii de exemplu, va trebui să schimbaţi mai des apa, chiar dacă aveţi filtru. Pentru că ţestoasele sunt vieţuitoare subtropicale, ele au nevoie de un încălzitor, iar temperatura apei trebuie să atingă 25°C. Puteţi să decoraţi acvariile cu plante artificiale, pietre, etc. Dacă nu aveţi posibilitatea să ţineţi acvariul în lumina soarelui, ceea ce le este indispensabil, trebuie să achiziţionaţi lămpi speciale ce simulează reflectarea razelor solare.

Majoritatea bolilor la ţestoase sunt provocate de un spaţiu necorespunzător sau de o hrană de proastă calitate. Unele boli pot fi tratate numai de către medicul veterinar, dar altele pot fi tratate şi de dumneavoastră. Cele mai des întâlnite afecţiuni sunt înmuierea carapacei, inflamarea urechilor şi a ochilor, problemele digestive şi de piele

Dacă în condiții naturale țestoasele își asigură în general toate elementele nutritive necesare organismului, nu același lucru se întâmplă în captivitate, unde beneficiază numai de ceea ce le oferă crescatorul o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp.

Dezechilibrul întâlnit mai frecvent în alimentația țestoaselor este datorat unor alimente sărace în principii nutritivi, săruri minerale și vitamine, sau a unei alimentații monotone pe o durată mai lungă de timp. Cel mai frecvent se întâlnesc carențele în vitamine, care se pot combate printr-o alimentație cât mai variată și în concordanță cu cerințele biologice ale speciei, la care, dacă este necesar, se adaugă un supliment vitamino-mineral. În acest sens puteți să utilizați JBL Turtle Sun Aqua – Multivitamine pentru broaște țestoase sau SERA REPTILIN – Vitamine pentru țestoase și alte reptile.

Pentru o dietă echilibrată, includeți în alimentația broscuței frunze de păpădie, salată verde cu frunze crețe, dovlecei, salata cu frunze roșii, butași de plante de acvariu sau chiar plante de acvariu cum ar fi Elodea sau Anacharis.

Pentru a preveni îmbolnăvirea trebuie avut grijă ca apa din terariu să fie mereu curată. Acest lucru se obține cu un filtru adecvat dimensiunii terariului sau schimbând apa cât mai des (este recomandat să se schimbe săptămânal 30% din volumul apei).

Calitatea apei trebuie testată periodic (există teste speciale, cum ar fi cele de la JBL sau de la Sera). Apa nu trebuie să conțină amoniac sau nitriți. Apa de la robinet este bine să fie lăsată minim 24 ore la declorinat înainte de a fi adăugată în acvaterariu sau trebuie adaugată soluție Tetra Repto Safe. Pentru a menține apa curată mai mult timp, puteți folosi granulele JBL Easy Turtle. Temperatura apei trebuie să fie cuprinsă între 25-32°C. Temperaturi mai mici sau mai mari provoacă stres broscuțelor, respectiv scăderea imunității - ceea ce le predispune la îmbolnăviri.

În momentul depistării unei țestoase bolnave, prima acțiune pe care o vom avea în vedere va fi ridicarea sau scăderea temperaturii la cea optimă, crescând sau scăzând cu 2-4 °C pe zi, până la atingerea valorilor normale. Acest lucru este necesar pentru a favoriza mecanismele de apărare și scăderea rezistenței germenilor. Foarte important este ca atunci când am constatat că broasca țestoasă este bolnavă să nu o lăsăm să hiberneze, deoarece scăderea temperaturii amplifică agravarea unor tulburări, cum ar fi pneumoniile, septicemiile, etc.

Un alt element pe care trebuie să-l avem în atenție este lumina, care prin efectul ultravioletelor stimulează diferitele funcții ale organismului și în primul rând pe cele neuroendocrine. În acest sens, ținând cont și de comportamentul speciei, animalele vor fi așezate la soare sau se va utiliza o lampă cu ultraviolete (cum ar fi EXO TERRA Bec pentru terariu Repti Glo 5.0 25W) , fără a depăși 10-25 de minute pe zi.

La administrarea medicamentelor pe cale bucală se va avea în vedere ca acestea să se dilueze cu apă numai în momentul utilizării lor. De asemenea, ele pot fi amestecate în furaje.

Tratamentul trebuie instituit la sfatul medicului veterinar curant și depinde de factorul declanșator al afecțiunii.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.