Ioana Mitran, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Buna ziua!

Puteti sa ma ajutati va rog cu un sfat,cu o idee?

Am o broscuta testoasa care are un pic peste un anisor si de vreo 3 zile nu mai vrea sa manance,e vioaie,ma joc cu ea,dar refuza sa manance.Am schimbat mancarea,dar se comporta la fel.
Ce pot sa fac?

Va multumesc frumos!

 

R: Stimate domn,

Vă mulțumim pentru întrebarea dumneavoastră și pentru încrederea acordată.

Deseori bolile reptilelor apar datorită unor erori în ceea ce privește hrănirea sau întreținerea lor.

 


În perioada de creştere broscuţele ţestoase au nevoie ca apa în care trăiesc să aibă o temperatură cuprinsă între 26-28 grade Celsius şi este de preferat ca temperatura să fie constantă. Dacă apa este rece broscuţele îşi încetinesc ritmul de creştere şi pot apărea afecţiuni mai ales la nivelul ochilor sau pneumonia. Inițial refuză hrana având drept consecință slăbirea sistemului imunitar, după care este susceptibilă la diverse boli. La acvariu este bine sa aveți un bec sau neon special, cu raze UVA sau UVB esențiale pentru creșterea și dezvoltarea broscuțelor.

În locuinţă nu îi puteţi asigura acest tip de lumină decât dacă animalul dumneavoastră beneficiază direct de lumină solară, fără a fi ecranate de o altă suprafaţă (aşa cum este geamul ferestrei sau al acvariului). Fără o sursă de UVB broscuţele nu sintetizează vitamina D esenţială fixării calciului în oase şi carapace. Cu timpul acestea devin friabile putând apărea crevase la nivelul carapacei sau fisuri/fracturi la nivelul membrelor. Trebuie, de asemenea, ca acvariul în care le țineți să fie suficient de mare, acestea având nevoie de spațiu pentru înotat.

Broscuţele ţestoase intră în hibernare când temperatura mediului scade sub 10°C. Dacă temperatura din atmosferă şi cea din apă rămân constante, la peste 20°C, acestea nu intră în hibernare, continuându-şi activitatea normală. Ar fi bine să nu le lăsaţi să hiberneze dacă sunt mici ca vârstă şi ca dimensiune, deoarece nu deţin suficiente resurse pentru menţinerea funcţiilor vitale din timpul hibernării. Dacă au 7-8 ani şi depăşesc ca şi dimensiune aproximativ 15 cm diametru, atunci pot intra în hibernare.

Printre afecțiunile frecvent întâlnite la broscuțele țestoase se numără:
• afecțiuni metabolice ale oaselor;
• pneumonia sau alte infecții respiratorii;
• conjunctivita;
• infecții ale urechii medii (abcese);
• năpârlirea defectuoasă;
• infecții ale pielii sau ale carapacei;
• retenția ouălor;
• creșterea anormală a gurii (unul dintre maxilare este mai lung sau apare malocluzia).

Este indicat să mergeți cu broscuța dumneavoastră la un medic veterinar pentru un consult de specialitate. Puteți, de asemenea, să puneți în apa din acvariu vitamine speciale pentru reptile, acestea ajutând la combaterea deficiențelor de vitaminizare.

Sper că aceste informații vă vor fi de un real folos,


Cu stimă,
Mitran Ioana - Cristina,

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.