Căderea părului la caniche
Gabriel Cernica, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună,am un caniche de 5 ani. De mai bine de 1 an de zile are o porțiune de piele unde nu mai are blanita. Am fost la medic,ne-a recomandat unguent,dar nici o schimbare, Nu se scarpina în acea zona,nu se înroșește,nu o deranjează ,doar ca nu îi mai creste blanita. Legat de hrana mănâncă bobițe de la Royal Canin și câte o conservă cu bucățele de carne,de curând am început să îi dau de la Purina. Este un cățel foarte îngrijit,iubit,trăiește într-un mediu curat
Ce ma sfătuiți ?
Multumesc☺
R: În primul rând, este important de știut dacă a suferit leziuni de orice tip în acea zonă, dacă a fost vaccinat sau i s-a făcut vreo injecție în acea zonă. Apoi, este necesar un raclaj al zonei și un examen microscopic pentru a se stabili dacă există agenți patogeni care împiedică dezvoltarea firului de păr. Completarea cu analize biochimice și alergologice poate orienta diagnosticul, dar pentru început ii puteți schimba dieta.
Este de preferat să folosiți o hrană care să nu conțină alergeni sau proteină care poate determina dermatite, așa cum este glutenul, care se găsește în grâu, proteină din pui, porc sau vită.
O alternativă la hrana pe care i-o dați în prezent și care îi poate întreține problema de piele este Rustican, cu 2 variante:
Rustican care conține ca unică sursă de proteină carnea de miel RUSTICAN Miel şi Orez brun, fără gluten
și Rustican care conține ca unică sursă de proteină carnea de pește RUSTICAN Peşte şi Orez brun, fără gluten
Ambele variante conțin carne deshidratată și hipoalergenică (atât mielul, cât și peștele conțin proteină hipoalergenică, bine tolerată de câinii cu probleme de piele de orice tip), sunt lipsite de gluten și hrănesc pielea și rădăcina firului de păr prin conținutul în acizi grași omega 3 și 6.
Recomandarea este să mergeți la un medic dermatolog pentru analize amănunțite atât de la nivelul pielii cât și ale întregului organism, pentru că sunt multe cauze care pot determina aceste pierderi de păr localizate, începând de la dezechilibre hormonale, reacții de hipersensibilitate și terminând cu intoleranța la anumite ingrediente din hrană.