Î:   Ce-mi recomandați pt.cădereq părului la pisică?Mulțumesc!

R:  Căderea părului la pisică poate avea mai multe cauze:

- căderea părului fiziologică, năpârlirea, acest lucru fiind întâlnit în sezoanele în care se schimbă temperatura (primăvara și toamna). La pisicile care locuiesc în apartament această năpârlire se poate întâlni şi în afara acestor sezoane. Pentru a face mai ușoară această perioadă se recomandă perierea frecventă a animalului pentru îndepărtarea părului mort şi oferirea unor suplimente nutritive
- probleme metabolice sau tulburări ale funcţionalităţii organelor interne (insuficienţe hepatice, renale etc). În cazul în care animalul nu mai prezintă și alte simptome în afara căderii părului, are apetit, are o stare generală bună atunci cauzele sunt altele

- probleme dermatologice cum ar fi micozele, bacteriozele, parazitozele, alergiile. În aceste cazuri animalul se scarpină intens, apare roșeața la nivelul pielii, căderea părului nu este uniformă, ci apar zone depilate de diferite dimensiuni, apar scuame la nivel cutanat. Parazitozele se pot preveni prin efectuarea deparazitărilor externe lunar cu produse specifice. În cazul modificărilor enumerate mai sus trebuie mers cu animalul la un cabinet veterinar în vederea efectuării unei consultații și recoltarea probelor pentru examen micologic/bacteriologic.

- carenţe vitaminice şi minerale. Aceste probleme apar atunci când animalul nu are o alimentaţie echilibrată, este hrănit cu mâncare de slabă calitate sau are probleme cu absorbţia acestor vitamine sau minerale. Pentru o dietă echilibrată se poate utiliza hrană superpremium (Royal Canin, Hill's, Brit Care, Purina Pro Plan, Advance etc).
Pe lângă hrană se mai pot oferi suplimente nutritive special create pentru o piele şi blană sănătoasă. Acestea se găsesc sub formă de pastă (în special pentru animalele care nu acceptă comprimatele), sub formă de uleiuri cu gust de peşte, sub formă de comprimate sau chiar sub formă de pipete asemănătoare ca aspect şi aplicare cu pipetele de deparazitare externă.

Carenţe apar şi atunci când animalul este parazitat intern. De aceea deparazitarea internă este recomndat să se facă la interval de 3-4 luni.

- stress. La pisici se întâlneşte frecvent atunci când animalul este stresat (de schimbarea locuinţei, apariţia unui nou membru în familie, apariţia unui alt animal în casă, zgomote puternice, vizita la medicul veterinar etc) o cădere a părului foarte intensă. În acest caz, căderea părului este tranzitorie. Pentru perioadele stresante există o dietă specială care se poate utiliza, și anume Brit VD Calm & Stress, Royal Canin Calm sau puteti folosi Feliway.

Indicat ar fi să mergeți cu animăluțul la un cabinet pentru un consult amănunțit si un diagnostic cert și precis.

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.