Câine stresat
Daniela Chelaru, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua! Am un căţeluş de 3 ani. L-am găsit când era mic de aproape 3 săptămâni pe o grămadă de gunoi, cineva îl aruncase deoarece avea purici şi păduchi de găină. L-am crescut cu biberonul şi vroiam să-l dau, că eu mai aveam unul, dar a rămas al meu.
De mic se speria de cel mai mic zgomot şi am crezut că îşi va reveni cu timpul, dar nu a fost aşa. Se sperie cel mai rău de maşina de spălat rufe când ajunge la programul de stoarcere, iar ultima dată când am fost la veterinar pentru vaccin tremura rău. Când am vrut să-i taiem unghiile a vrut să muşte. Ce să fac să nu mai fie atât de stresat măcar acasă?Cum să mă port cu el? Celălalt nu are nimic. De ce este aşa? Vă mulţumesc anticipat, Adela
|
Trebuie să vă purtați cu el cu multă răbdare, înţelegere şi dragoste. Trebuie să îl obişnuiţi cu anumite manopere, cum ar fi tăiatul unghiilor, curăţatul în urechi sau vidarea glandelor perianale, deoarece acestea sunt manopere foarte frecvente. Obișnuirea lui se poate face ca o joacă, atunci când este relaxat îi umblaţi pe la labuţe, la unghii sau la urechi astfel să se obişnuiască cu atingerea în acele zone.
Când îi este foarte frică de un obiect străin îl apropiaţi încet de acel obiect, astfel să înţeleagă că nu va păţi nimic. Acest lucru se face lent, poate chiar în mai multe etape.
Cel mai important este ca el să aibă încredere în dumneavoastră, să ştie că atunci când sunteţi acolo nu i se va întâmpla nimic.
Un alt lucru pe care îl puteţi face este să discutaţi cu un specialist (cu un dresor, cu un specialist în etologie canină) pentru câteva sfaturi.
Fiind vorba de un căţel foarte stresat, puteţi să îi daţi o dietă specială, care se adresează animalulor stresate. Se numeşte Royal Canin Calm şi o puteţi găsi în magazinul nostru.