Ioana Mitran

Medic veterinar - MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 


 

Î: Buna ziua! Am un motan de 8 luni care a inceput recent sa-si marcheze teritoriul.Mirosul este foarte deranjant,mai ales ca nu sunt in permanenta acasa sa sterg cand stropeste.Voiam sa stiu,cand este recomandat sa-l castrez? Va multumesc!


R: 

Castrarea pisicilor aduce beneficii precum reducerea comportamentului agresiv, marcarea teritoriului cu urină, comportament neplăcut în special în cazul pisicilor care stau în casă, dispariţia simptomelor atunci când sunt în apropiere pisici în călduri, reducerea riscului de a manifesta anumite boli etc.

Mulţi proprietari se tem că după operaţie animalele se vor îngrăşa, dar având grijă la tipul de hrană oferit și la cantitatea de hrană oferită pentru a se evita supraalimentarea şi asigurându-ne că animalele fac suficientă mişcare, putem evita apariţia acestei probleme. În urma operației de sterilizare/castrare, metabolismul poate fi mai lent, iar apetitul mai ridicat şi din această cauză animalul să ia în greutate. Cu o atenţie sporită din partea proprietarilor şi cu menţinerea unei evidenţe a greutăţii animalului, se pot evita situaţiile când animalul se îngraşă după realizarea intervenției chirurgicale.

Animalul atinge greutatea ideală pentru rasa lui în jurul vârstei de un an de zile (excepție rasele de talie mare cum ar fi Maine Coon sau Norvegiana de pădure la care dezvoltarea corporală poate dura mai mult) şi această greutate ar trebui menţinută pe parcursul întregii vieţi.

La motani se recomandă ca intervenția chirurgicală să fie realizată după în jurul vârstei de un an, atunci când acesta a atins talia de adult. La femele se poate realiza mai devreme, preferabil înaintea apariției primului ciclu de călduri.

După castrare/sterilizare va trebui să îi administrați o mâncare specială. În cazul pisicilor castrate se recomandă o hrană specială pentru starea fiziologică a animalului şi vârsta acestuia. Această hrană specială va fi utilizată toată viața animalului. La noi în magazin găsiți mâncăruri speciale pentru această categorie de animale care au rolul de a preveni îngrăşarea, formarea de cristale în urină și care menţin masa musculară, cum ar fi:

- CARNILOVE Sterilised Hrană fără cereale
- BRIT CARE Cat Missy Sterilised
- BRIT PREMIUM Sterilised
- Remi Sterilized
- OASY Adult Sterilized
- ROYAL CANIN Sterilised
- ADVANCE Sterilized

- PRO PLAN Adult Sterilised

- Hill's Sterilised

De asemenea, o să găsiți și o selecție mare de hrană umedă pentru pisici sterilizate la plic sau la tăviță.

Este posibil și ca motanul dumneavoastră să manifeste acest comportament atunci când apar diferite schimbări în mediu. Pentru a evita aceste situații stresante puteți să utilizați un difuzor cu feromoni special creat pentru a fi utilizat în astfel de momente.

Feliway este o gamă de produse destinate confortului pisicilor atunci când acestea sunt expuse la schimbări ale mediului înconjurător și la situații stresante. În aceste situații apar comportamente nedorite cum ar fi marcarea cu urină, zgârieturile, tendința de a sta mai mult timp ascunse, pierderea apetitului, linsul excesiv ,precum și disputele teritoriale.

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.