Î: Bună ziua! Am un iepure Berbec German Pitic de 3-4 luni pe care îl ţin într-o cameră unde are şi o cuşcă. Până acum câteva zile totul a decurs bine, când l-am certat puţin si l-am dat jos pe covor, fie l-a afectat tonul vocii mele în momenrul acela mai puternic, fie s-a lovit când a sărit, că a început să manifeste un comportamen ciudat: a devenit foarte agitat şi sperios, alergând de colo-colo, chiar în cercuri, aproape să se lovească, parcă incercând să se ascundă.

Într-un final am reuşit să-l pun în cuşca lui şi s-a băgat în căsuţa lui foarte speriat în continuare şi acolo a stat 2-3 ore. L-am lăsat să se liniştească şi până seara şi-a mai revenit. Îmi puteţi spune ce l-a determinat să aibă acest comportament? Vă mulţumesc. Maria

R: Iepurii sunt animale sperioase, care în mediul lor natural au nevoie de spațiu pentru mișcare și de locuri să se ascundă în cazul unui pericol. Ca majoritatea animalelor care în mediul natural, în lanțul trofic, sunt cele vânate, au un comportament de conservare care se traduce prin instinctul de a fugi și a se ascunde la cel mai mic semn de pericol.

Cel mai probabil iepurașul s-a speriat de tonul vocii dumneavoastră, fiind o noutate pentru el, probabil i s-a părut amenințător și periculos. Cel mai natural pentru el a fost instinctul de a se ascunde.

Alergatul în cercuri poate să apară când iepurele vrea să vă atragă atenția, se sperie sau când atinge maturitatea sexuală, în jurul varstei de 4-6 luni, acest alergat în cercuri făcând parte din ritualul de curtare.      

Pe viitor ar fi bine ca atunci când vreți să îi aplicați o corecție să fiți puțin mai blând pentru că el trebuie sa vă perceapă superior lui în ierarhie și nu un pericol.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.