Cauzele vomei la căței
Alina Voicescu, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Catelusa mea are 8 ani si de ieri dupa masa a inceput sa vomite si pe balcon a inceput sa faca diaree maro si cu miros putin mai urat. Cand am vazut asta i-am dat o jumate de furazolidon si l-a luat apoi am lasat-o in pace. Dupa o vreme am dus-o afara sa o plimb a facut tot diaree maro. Am venit cu ea si a stat linistita dar cu o privire speriata si apatica. Apoi i-am dat un pic de smecta intr-o pipeta si a inghitit. Acum sta linistita ceea ce nu e genul ei. I-am dat un pic si de mancarica de a ei 1/2 din plicul de friskis dar a refuzat.
R: Cauzele vomei pot fi următoarele:
• Probleme dietetice: schimbarea bruscă a dietei, supraîncărcarea stomacului (animalul mănâncă mai mult decât este cazul), consumarea unei hrane alterate, consumarea plantelor sau a unor obiecte străine
• Parazitismul intestinal poate fi o cauză: prezenţa paraziţilor în tractul digestiv poate determina apariţia vomei, chiar se poate observa uneori eliminarea paraziţilor prin vomă
• Intoxicațiile: ingerarea de plante toxice (majoritatea plantelor ornamentale sunt toxice), substanțe chimice, agenți de curățare, vopseluri, antigel sau alte produse toxice la care poate avea acces câinele.
• Problemele gastrointestinale: colite, gastrite, enterite, constipații, colon iritabil, tumori, ulcere, obstrucții etc
• Bolile metabolice: acidoză, diabet, hipertiroidism
• Bolile renale
• Bolile hepatice
• Pancreatitele
• Infecțiile : salmoneloza, piometrul (infecție la nivelul coarnelor uterine cu acumulare de puroi- în cazul femelelor)
• Alte cauze: răul de mișcare, șocul caloric etc.
Atunci când voma este însoțită şi de alte simptome cum ar fi lipsa apetitului, diaree, modificarea stării generale, hipertermie, apariţia sângelui în vomă sau persistă de 24 de ore sau apare la intervale scurte de timp, recomandarea este să vizitaţi medicul veterinar pentru stabilirea cauzei apariţiei vomei şi instituirea unui tratament adecvat.
În vederea stabilirii unui diagnostic se recurge la investigaţii paraclinice (analize de sânge, ecografii, radiografii etc.) Tratamentul constă în sistarea hranei pentru 12-24 ore, administrarea de substanţe medicamentoase pentru susţinerea organismului, rehidratare (pentru că animalul se deshidratează prin vomă), antivomitive, tratamentul specific pentru corectarea cauzei vomei etc.
După ce se oprește voma, se poate reintroduce hrana, însă iniţial se recomandă o dietă pentru probleme gastrointestinale. Reintroducerea hranei se face treptat, inițial cu cantități mici și dese.
În concluzie este indicat să mergeți cu animalul la un cabinet veterinar unde în urma consultului și a analizelor aferete să se stabilească cu exactitate diagnosticul.