Ce este panleucopenia felină?
Î: Buna ziua, am avut o pisicuta cu panleucopenie, insa a murit, din păcate...Acum am dori sa ne luam alt pui, dar am auzit ca numai dupa un an se poate. Este adevărat?
R: Cel mai important lucru care trebuie știut este fapul că panleucopenia este o boală extrem de contagioasă. Puii de pisică din mamă nevaccinată prezintă riscul cel mai mare să facă o formă de panleucopenie agresivă cu risc mare de deces. La fel de expuşi riscului sunt şi puii care au fost luaţi de la mamă şi nu au apucat să se imunizeze cu colostru, asta în cazul în care pisica a fost vaccinată.
Contaminarea se face prin intermediul lichidelor eliminate de animalul bolnav (salivă, fecale), aşadar litiera pisicii care a decedat, bolurile de mâncare şi aşternutul unde a stat aceasta sunt surse de transmitere a virusului. Toate accesoriile folosite până acum de pisică ar fi bine să fie eliminate din casă. Trebuie să renunţaţi inclusiv la cuşca pentru transport, dacă aceasta a fost folosită de animalul bolnav. Unii medici recomandă chiar arderea acestor accesorii, în măsura în care acest lucru este posibil şi nu devine periculos pentru mediu/oameni. Este indicat de asemenea o igienizare a camerelor unde a locuit animalul bolnav, iar pentru asta se pot folosi dezinfectanţi care conţin clor sau substanţe speciale pe care le puteţi achiziţiona de la o farmacie veterinară la sfatul medicului.
Cel mai indicat este sa va luati un pisoi deja vaccinat impotriva FPV (pisoiul nu va fi protejat decât la un anumit interval de timp după a doua injecție). Daca doriti sa adoptati un pisoi de pe strada, care nu este vaccinat, acesta ar trebui sa stea intr-o alta locatie pana la terminarea schemei de vaccinare sau la dumneavostra, daca sunteti siguri ca igienizarea mediului s-a facut corespunzator si ca toate acessorile au fost aruncate.