Î: Buna ziua! Chinchila se castrează ? Dacă da, la ce vârstă?

Mulțumesc, Valentin

R: Ca și în cazul altor animale, masculii suportă mai bine operația decât femelele, atât din punct de vedere al timpilor operatorii reduși, cât si din cel al recuperării.

În cazul femelelor operația durează mai mult, este mai traumatizantă, iar recuperarea este anevoioasă și de lungă durată. Operația implică și riscuri. Din acest motiv trebuie să ne asigurăm că animalul este în perfectă stare de sănătate în momentul intervenției chirurgicale.

Chinchilele ating maturitatea sexuală în jurul vârstei de 4-6 luni, iar maturitatea corporală la aproape un an. Este de preferat să atingă și maturitatea corporală pentru a suporta mai ușor anestezia și pentru ca organismul în momentul intervenției să fie complet dezvoltat. Hormonii joacă un rol important în dezvoltarea juniorilor. 

După castrare masculul va fi ținut separat într-o cușcă mai mică timp de 3-6 săptămâni pentru recuperare post operatorie și pentru trecerea timpului  de fertilitate (masculii după castrare pot fi fertili pană la 6 săptămâni).

Pe perioada de recuperare, în cușca animalului nu se va folosi așternut igienic, ci o hârtie absorbantă (foaie de ziar sau șervețele mai groase și nu foarte pufoase) ce va fi schimbată de 3-4 ori pe zi. Pentru această perioadă se vor evita pe cât posibil exercițiile fizice pentru a se cicatriza mai repede incizia. 

Trebuie să aveți în vedere ca atunci când reintroduceți animalul în grup, acomodarea să se facă treptat. Este necesar acest lucru deoarece, uneori, când se introduce un animal nou în cușcă se pot isca conflicte ierarhice. În primă fază va trebui chiar supravegheat.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.