Constipație la porucușorul de guineea
Î: Buna seara! Am un porcusor de guineea care nu prea mai mananca si nu are scaune, avand stomacul tare.Ce ar trebui sa ii dau pentru a-si reveni?
R: Constipația se instalează rar la porcușor și, de cele mai multe ori, apare ca urmare a schimbării bruște a dietei sau a hrănirii cu prea multe semințe. Dacă scaunul este foarte uscat sau foarte redus, temporar, pe o perioadă scurtă, se va da mai puțin fân și se vor administra alimente naturale: coaja de mere sau frunze de păpădie (se poate prepara inclusiv un suc de păpădie sau ceai din frunze uscate). De asemenea, puteți să folosiți o pernă electrică care încălzește (sau pungi de cauciuc cu apă caldă) care să ajute musculatura să se relaxeze.
În unele cazuri, mai ales la animalele bătrâne se poate pune porcușorul într-un lighean cu apă călduță (cât să îi atingă burtica) în care animăluțul să poată atingă cu picioarele fundul vasului. De asemenea, în special la masculii în vârstă poate să apară o slăbire a musculaturii sacului anal și, astfel, să nu se poată evacua în mod corespunzător boabele fecale și cele cecale. În acest caz va fi nevoie de îngrijire specială zilnică. Un control medical realizat de un medic veterinar specializat pe rozătoare poate evidenția eventuala prezență a acestei afecțiuni. Tot medicul veterinar vă poate instrui cum să ajutați zilnic porcușorul să elimine masa blocată.
Ingestia boabelor moi (sau cecale) este foarte importantă pentru porcușori deoarece acestea reprezintă sursă de vitamine estențiale din complexul B. În cazul în care nu se realizează consumul acestora va fi nevoie de administrarea unui complex de vitamine suplimentar.
Pentru prevenirea apariția problemelor digestive la porcușori trebuie administrată hrană potrivită și de calitate.
Dacă starea animăluțului nu se îmbunătățește este necesar să vă prezentați cu porcușorul la un cabinet veterinar pentru depistarea cauzei ce a dus la apariția simptomelor, precum și pentru administrarea unui tratament adecvat.