Adriana Florentina Florea

Adriana Florentina Florea, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am o pisicuță de o luna și este constipată de 6 zile deși mănâncă și mâncare solidă. Ce aș putea să fac? 

Multumesc anticipat. Mihaela

R: Coprostaza (constipația) reprezintă evacuarea rară sau dificilă a fecalelor, care de obicei sunt uscate. Constipația este o problemă comună la animalele de talie mică, în cele mai multe cazuri fiind ușor de rectificat. Semnele clinice care pot însoți constipația pot fi severe.

Cu cât fecalele stagnează mai mult în colon, cu atât acestea devin mai uscate, mai grele și implicit mai greu de eliminat.

 

Undele peristaltice sunt responsabile de circulația materiilor fecale în colon. Aceste unde sunt mai dese după ingerarea unui tain. Reducerea sau pierderea acestor unde peristaltice poate conduce la constipație. Dieta este cel mai important factor pentru menținerea funcției colonului.

Constipația cronică se poate datora unor factori intraluminali, extraluminali sau intrinseci. Obstrucția lumenului este cel mai frecvent întâlnită și se datorează incapacității de a elimina materiile fecale nedigerate (de cele mai multe ori fiind vorba despre fire de păr, oase sau resturi alimentare amestecate cu materiile fecale). Un aport hidric insuficient, insuficiența fibrelor din dieta alimentară, sedentarismul, reticența de a defeca (datorită stresului, litierei murdare etc.) sau existența unei dureri în zona anorectală predispun la reținerea fecalelor în colon. Obstrucția extraluminală poate fi cauzată de o compresie pe colon sau pe rect (ca urmare a vindecării defectuoase a unei fracturi la oasele pelvine, maririi în volum a ganglionilor limfatici etc.) sau se poate datora stricturii colonului consecutiv unui traumatism. Unele animale pot suferi de constipație cronică consecutivă megacolonului. Unele medicamente (narcoticele, antispasticele, diureticele, suplimentele cu fier) pot produce constipație prin diferite mecanisme de acțiune. O altă cauză a constipării o pot reprezenta schimbările mediului în care trăiește animalul, datorită modificării dietei și a rutinei zilnice.

 

Alte afecțiuni care pot duce la constipație:

 

- dilatația intestinului;

- indigestia intestinală prin supraîncărcare;

- invaginația intestinală (angajarea și strangularea unei anse intestinale prin ansa imediat următoare, cu ocluzia completă a lumenului intestinal).

 

Semnele clinice sunt reprezentate de tenesme (contracturi spastice dureroase ale sfincterului anal), eliminarea dificilă a unor cantități mici de fecale uscate (uneori cu striuri de sânge), putând ajunge până la suprimarea defecării. Palparea abdominală și examinarea rectală pot confirma prezența unor volume mari de materii fecale reținute. Ca semne clinice putem întâlni depresia, anorexia, letargia, voma și discomfortul abdominal.

 

Informații detaliate privind durata de constipație și factorii de influență ar putea ajuta la determinarea cauzei. Palparea transabdominală și examenul rectal ar trebui efectuate pentru a determina prezența unei eventuale hernii perineale sau prezența materiilor străine. Efectuarea unei radiografii abdominale poate fi de ajutor în stabilirea cauzei constipației.

 

Constipația ușoară poate fi adesea remediată cu ajutorul alimentelor fermentescibile (lapte) sau a dietelor bogate în fibre. Există medicamente cu efect laxativ, atât sub forma de pastă cât și sub formă lichidă. Ținând cont de faptul că este o pisică găsită pe stradă, vă recomand să mergeți cu ea la medicul veterinar, pentru aflarea exactă a cauzei constipației. La cabinetul veterinar se poate efectua și o clismă, în cazul în care medicul o consideră necesară.

 

Prevenirea stării de coprostază se poate face prin mişcare multă şi introducerea în alimentaţia zilnică a unui laxativ uşor.

 
Adriana Florentina Florea, dr. med. vet

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.