Cristale în urină
Daniela Chelaru, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua, am o canisă în vârstă de 8 ani şi de 3 săptămâni care elimină pietricele în urină, iar de 2 zile urina ei este de culoare roz-roşie. Am înţeles că ar putea avea o infecţie urinară. Ce trebuie să fac? Mulţumesc, Dana
Sunt mai multe tipuri de cristale care se pot întâlni la câini şi anume: struviţi sau fosfaţi amoniacomagnezieni, uraţi, oxalaţi de calciu, fosfaţi de calciu. |
Frecvent se întâmplă ca animalul să prezinte cristale în urină însă fără să manifeste niciun simptom. Simptomatologia clasică pentru prezenţa cristalelor în urină este: urinări frecvente, animalul păstrează poziţia de urinare o perioadă mai lungă de timp, se linge excesiv în regiunea genitală, urina apare de culoare roz până la roşiatică din cauza prezenţei sângelui în urină, ca urmare a lezării şi inflamării mucoasei.
Diagnosticul se pune prin examen radiologic sau ecografic la nivelul abdomenului şi se pot observa prezenţa pietrelor la nivelul tractului urinar, sediment urinar prin intermediul căruia se pot identifica tipurile de cristale prezente în urină.
Cristalele pot duce la înfundarea căilor urinare şi blocarea eliminării urinei ceea ce reprezintă o urgenţă medicală.
Tratamentul diferă în funcţie de localizarea, tipul şi mărimea cristalelor. Cel mai frecvent tratamentul constă în folosirea dietelor. De asemenea, este important să se trateze şi infecţiile urinare prezente care pot duce în continuare la formarea de cristale.
În cazul pietrelor, se poate recurge la intervenţie chirurgicală.