Cum dezvăț câinele de mâncarea gătită?
Valentina Tudor, dr. med. vet. MAXI PET Str. Sibiului, nr.10 Șelimbăr, Jud. Sibiu, Șelimbăr |
Î: Buna ziua! Am un bichon maltez,care va implini 4 lunite in curand.Nu vrea sa manance bobite,dar nu refuza mancarea gatita!Este foarte pofticioasa. Cum recomandati sa facem?
R: În general câinii de talie mică preferă mâncarea mai moale, sunt foarte pofticioşi şi nelipsiţi de lângă piciorul stăpânului când acesta se aşează la masă. Este limpede că nu va fi uşor să dezvăţaţi câinele de a mânca hrană gătită.
În primul rând va trebui să determinăm câinele să mănânce singur, să nu ne acompanieze la masă. Din acest motiv, administraţi câinelui hrana înainte de a mânca dumneavoastră, astfel bichonul ar trebui să fie sătul şi să nu mai ceară. Puteţi să îi administraţi hrana lui preferată la început, doar pentru a-l determina să mănânce singur. În timp ce dumneavoastră mâncaţi, evitaţi să îi acordaţi atenţie, întrucât câinele va specula orice mică afecţiune din partea dumneavoastră. Este imperios necesar să existe un consens în familie, astfel toţi membrii familiei dumneavoastră trebuie să aplice câinelui acelaşi tip de tratament.
Odată rezolvată problema mâncatului de unul singur, trecem la următoarea etapă, aceea de a introduce pe rând, în amestec cu hrana câinelui, bobiţe din comerţ, mai întâi în cantităţi mici, urmând ca treptat să creştem proporția de hrană uscată. Operaţiunea este mai simplă în condițiile în care câinele obişnuia să consume hrană umedă ( supă, orez cu carne amestec etc.), întrucât bichonul nu va putea alege bobiţele, acestea devenind mai moi. Puteţi începe cu hrana uscată cu o palatabilitate ridicată pentru a nu crea câinelui o stare de disconfort sau de respingere a acestui tip de hrană. Aceasta reprezintă cea mai dificilă etapă, astfel va trebui să vă înarmaţi cu multă răbdare şi să răsplătiţi câinele după ce a consumat hrana.
Pe pungile de mâncare găsiţi tabelul nutriţional, în care producătorii trec cantităţile recomandate pentru vârsta şi greutatea animalului. Cantităţile se adaptează odată cu creşterea în greutate a animalului.
Pe oricare dintre variante o veți alege, trebuie să țineți cont de faptul că atunci când va trebui să faceți schimbarea hranei pentru junior, trebuie să o faceți treptat în 5-7 zile, 25% din hrana nouă cu 75% din hrana veche și tot așa până ajungeți să îi administrați doar hrana nouă. Veți evita astfel refuzul noii categorii de hrană, precum și unele intoleranțe digestive.
Nu este recomandat ca hrana să fie lasată la discreție, ci să se stabilească 2- 3 tainuri pe zi, se lasă hrana 15 min în fața animalului, daca nu consumă se ridică și primește la următoarea masă. Apa proaspătă se lasă la discreție. De asemenea, se găsește și hrană sub formă umedă- conserve sau plicuri. Dacă se administrează hrană uscată cu umedă, atunci din cantitatea zilnică de hrană uscată se scade aproximativ un sfert din cantitatea indicată de producător.
Trebuie să aveți grijă și la deparazitările interne deoarece prezența paraziților interni poate determina o creștere a apetitului, fără ca animalul să asimileze hrana și la deparazitările externe deoarece purecii transmit paraziții interni.