Î: Bună ziua. Mi-am cumpărat o nimfă, iar vânzătorul mi-a spus că este mascul. Eu nu prea sunt sigură și aș dori să vă întreb cum pot recunoaște sexul nimfei? Vă mulţumesc.

R: Testul ADN realizat dintr-o probă de sânge, sau din pene din regiunea pieptului sau coaja oului (în cazul puilor deabia eclozați) sunt metodele cu probabilitate de 100% în determinarea sexului papagalului nimfă. Sexarea chirurgicală este o altă metodă folosită în determinarea sexului, însă se folosește în principal pentru speciile de păsări de dimensiuni mai mari, deoarece e necesară anestezia.

O altă metodă folosită în determinarea sexului ar fi examinarea oaselor pelvine și examinarea penajului. La baza abdomenului lor, nimfele au 2 oase rigide. În cazul femelelor, structura acestor oase este mult mai flexibilă, mai ales în cazul fememelelor ce au apucat deja să depună ouă. Acestă tehnică de determinare a sexului este bine să fie realizată de o persoane de specialitate, experimentată, deoarece o persoană fără experiență poate răni pasărea.

Majoritatea crescătorilor sexează nimfele în funcție de coloritul și marcajele penajului. Multe din varietățile de culoare ale nimfelor sunt monomorfice, adică nu există niciun indiciu de pe penaj ce să ne ajute în determinarea sexului. Totuși varietățile de culoare Normal grey, Lutino, Silver, Cinnamons, Fallows vor avea fața colorată în galben deschis și cu pete portocalii intens colorate pe zona obrajilor. Femelele vor avea petele din obraji ceva mai slab colorate, cu fața colorată total în gri sau maroniu, de asemenea prezintă pete sub penejul aripilor, iar penajul cozii este dungat pe partea inferioară.

Sexul poate fi determinat și după limbajul corporal al păsării. Astfel, masculii sunt ceva mai gălăgioși față de femele, de asemenea pot fi capabili să mimeze sunete sau cuvinte. Femelele pot face asta, însă într-un procent mult mai mic. Masculii vor începe să fluiere și să imite diferite sunete pe la vârsta de 6 luni. Limbajul corporal vă poate ajuta, să indentificați masculii, de regulă aceștia atunci când fluieră vor întinde aripile pe spate sub formă de inimă. Masculli în cușcă vor sta așezați pe barele cele mai de sus pentru a atrage atenția femelei. Sub influența hormonilor puteți observa că masculii adulți se masturbează. Spre deosebire de masculi, femelele când sunt pregătite să se împerecheze au un comportament mult mai subtil și greu de observat. Astfel acestea vor apleca capul în față, apoi vor ridica ușor coada, în tot acest timp vor ciripi ușor.

La varietățile Lutino Whiteface sexul nu poate fi determinat vizual. Această varietate poate fi colorată în galben sau alb. De obicei indivizii cu pete portocalii în obrăjori sunt eliminați de la reproducție.

Varietatea Lutino. Toți indivizii Lutino sunt colorați în galben pal sau alb pal cu obrajiori portocalii. La această varietate nu este permisă nici o pată de culoare gri pe suprafața corpului. Femelele Lutino au pete de culoare galben deschis pe sub aripi, precum și dungi galben deschis pe coadă. Aceste diferențe de colorit se vor observa doar cu ajutorul unei lumini foarte bune. Masculii nu prezintă aceste particularități de culoare.

Varietatea Normal Grey are un dimorfism sexual evident. Femelele au fața și creasta de culoare gri, obrăjori portocalii, însă nu forte intens colorați. De asemenea, prezintă o tentă de galben pe frunte, cioc și ochi. Pe partea internă a aripilor penajului are pete galbene de culoare. Dungile de pe coadă sunt de culoare galben și gri. Masculii au obrăjorii intens colorați în portocaliu și fața de culoare galben intens. Creasta este galbenă, iar în vărf colorată cu gri.

Varietatea Pearls se poate diferenția abia după prima năpârlire. Perlele sunt colorate în gri, galben, maroniu cu picățele albe ce le dau aspectul de perle. Masculii vor pierde acest colorit după prima năpârlire. Astfel după năpârlire masculii vor avea fața galbenă sau albă.

Mutațiile vor rezulta în urma împerecherii dintre diverse varietăți de culoare. Mutațiile ce vor produce păsări de culoare gri sau maroniu cu semne de culoare alb sau galben includ Whiteface, Pastel Face, Yellow Cheek, Silver, Cinnamon, etc. Femelele au fața gri sau maronie, pete pe penajul feței interne a aripilor și dungi pe coadă. Femele vor avea obrajiori de o culoare mai estompată. Masculii vor avea fața și creasta albă sau galbenă și nu vor avea petele și dungile desenate pe penajul femelei.

Dacă nu doriți ca nimfa dumneavoastră să se înmulțească nu este atât de impotant sexul acesteia. Atât femelele, cât și masculii de nimfă sunt animale de companie minunate. Doi masculi sau două femele se pot potrivi pentru a-și ține companie.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.