Î: Bună ziua. Cum as putea sa îi curăț nările perusului meu?

R: Păsările pot suferi diferite infecții respiratorii, care afecteaza si aspectul narilor. Aceste infectii pot avea ca si cauze bacteriile din mediu, deficitul de vitamina A sau diferiti fungi, impreuna cu lipsa de aer proaspăt, în special iarna sau vara, când căldura sau aerul condiționat sunt pornite. Pentru a determina daca este vorba de o infecție, analizati eventualele scurgeri nazale – fie este vorba de un fluid subțire, limpede, fie se observa unul opac si mai consistent. In acest caz va sugeram sa apelati la un consult de specialitate, medicul veterinar determinand cauza infectiei si eventualul tratament.

Dacă pasărea dumneavoastra are un deficit de vitamina A, lucru care poate duce la modificarea celulelor din pasajele nazale si face ca pasarea sa fie mai susceptibila la infecții, medicul veterinar probabil vă va sugera să modificati dieta pasarii.

Păsările pot ajunge sa aibe tot felul de obiecte mici blocate în nari, de la mâncare la pene. In timp ce majoritatea păsărilor pot strănut si elimina cam orice particula iritanta, uneori exista cazuri cand diferite obiecte se blochează în nările păsărilor, provocând o infecție. In acest caz, un medic veterinar poate elimina resturile folosind picături de nas saline.

Perusii sunt predispuși la parazitoze ce implica diferiti acarieni - paraziți care fac ca ceroma să fie acoperita de o crustă. Dacă este lăsat netratat, ciocul si narile perusului se pot deforma. In acest caz un medic veterinar o sa va ofere un tratament antiparazitar sub forma de picaturi.

Daca nu este cazul unei infectii sau parazitoze, si doar doriti sa ii curatati narile puteti sa il tineti intr-o camera cu un umidificator sau in baie, dupa dus, aburii ajutand la curatarea narilor.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.