Î: Buna ziua!
Am o femela de agapornis. Am avut o pereche, dar ea l-am extenuat pe el pana la omorat, iar ea a ramas singura de mai bine de 2 ani.
Azi a facut un ou. Posibil sa mai faca (am citit ca poate face pana la 7 oua).
Ce ma sfatuiti sa fac? Cum sa procedez cu ea, cu oul?
Va multumesc!

R: Majoritatea speciilor de păsări pot oua și în lipsa împerecherii, fiind un fenomen fiziologic. O pasăre sănătoasă elimină oul, fie și infecund, altfel am fi vorbit despre retenție. Retenția oului este o problemă serioasă de sănătate a păsării ce se consideră urgență medicală și necesită intervenția obligatorie a unui medic veterinar. Această afecțiune reprezintă incapacitatea femelei de expulzare a oului în exterior sau traversare a oului de-a lungul oviductului, acesta putând să se blocheze lângă cloacă sau la un nivel superior al tractului reproductiv. Retenția oului poate apărea în mod special la speciile de păsări mici, precum agapornis, nimfe, peruși, canari, cinteze.

Posibilitatea spargerii oului în interiorul oviductului este foarte mare și poate duce la apariția diverselor infecții sau deteriorarea țesuturilor adiacente, iar dacă este lăsat netratat poate determina moartea păsării. Dacă nu vor apărea aceste probleme, va depune, iar în lipsa unui mascul, aceste ouă vor rămâne infertile. Pentru că nu este obișnuită cu acest fenomen și nu avea instinctul să îl clocească, femela poate să își mănânce oul.

În același timp, este posibil ca o femelă sănătoasă să nu depună niciun ou și să nu prezinte alte probleme legate de aparatul reproducător. Recomandarea noastră este să urmăriți să nu apară modificări ale stării de sănătate a păsării (apatie, lipsa poftei de mâncare, diaree, vomă, pene zbârlite și murdare, secreții nazale și/sau oculare etc) și, dacă apare orice simptom de boală, să vă prezentați cu pasărea la medicul veterinar pentru un control de specialitate.

Pentru a preveni depunerea de ouă puteți să încercați:
- reducerea cantității de grăsimi și proteine din dietă
- înlăturarea locurilor ce pot fi utilizate drept cuib
- scurtarea duratei zilei (sub 10 ore de lumină)
- reducerea contactului cu pasărea dacă această vă consideră drept perechea ei sau înlăturarea unui eventual obiect care poate fi considerat în acest mod
- mutarea coliviei în alt loc și rearanjarea obiectelor din cușcă.

Nu se recomandă să luați ouăle imediat ce au fost depuse pentru a nu stimula pasărea. Poate dura între 2 și 3 săptămâni pentru ca o pasăre să abandoneze ouăle. De asemenea, nu le luați pe toate o dată, ci câte unul la câteva zile.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.