Dereglări la nivelul tractului digestiv la păsările exotice
Chiar nu știu unde să-l duc, în Constanța nu exista medici veterinari pentru păsări exotice, am mai avut un papagal care s-a îmbolnăvit în aceeași maniera, iar în final a murit, chiar ma doare sufletul sa știu ca nu-l pot ajuta nici pe cel pe care il am acum.
R: Dereglările la nivelul tractului digestiv la păsările exotice sunt o problemă frecvent întâlnită. De cele mai multe ori ele apar pe fondul unor infecții bacteriene, virale sau la nivel gastrointestinal, administrării unei hrane inadecvate sau consecutiv expunerii păsării la condiții de mediu inadecvate. Un element foarte important în mediul în care trăiesc păsările este existența curenților de aer, aceștia pot sensibiliza păsările și pe fondul unui sistem imunitar scăzut pot da probleme respiratorii sau chiar digestive. De aceea este ideal ca spațiul în care este amplasată colivia păsărilor să fie ferit de curenți de aer.
Diareea este unul dintre cele mai comune semne de boală întâlnite la păsări. Uneori este singurul semn de boală. Poate fi nesemnificativă dacă este un episod scurt, dar dacă durează mai mult de câteva zile urmările pot fi serioase sau chiar fatale. Diareea duce la deshidratarea animalului și la cărunțarea în vitamine și minerale.
Necesarul zilnic de calciu îl puteți oferi prin administrarea cartilajului de sepia ( acesta nu trebuie să lipsească din colivie) sau ou fiert.
Enteroguard M, este un produs ce acționează atât ca și antimicrobian cât și ca antidiareic cu spectru larg (1/4comprimat) încorporat sub forma de pulbere, după o prealabila mărunțire. Administrarea lui se face în hrană, apă sau cu seringa(pulberea se încorporează într-o cantitate mică de apă) o dată pe zi timp de 5-6 zile. În toate cazurile este recomandat ca tratamentele cu Enteroguard M sa fie asociate cu administrarea de vitamine.
Un alt produs împotriva diareei este Sera Diropur care se administrează câte 3 picături o dată pe zi, timp de 4-5 zile în apa de băut, înainte se utilizare se recomandă să se agite flaconul.
Dintre carențele vitaminice, cel mai des întâlnite sunt hipovitaminoza A, hipovitaminoza D și hipocalcemia. Păsările supraponderale sunt susceptibile la dezvoltarea artritei sau a bolii ficatului gras. Puteți să îi administrați vitaminele necesare cu ajutorul preparatelor speciale care se adaugă peste mâncare (Suplimente nutritive sub formă de perle și pudră) sau în apă (Suplimente nutritive sub formă de preparate lichide).
Carențele vitamino-mineralice pot fi combătute prin administrarea de preparate speciale, cum ar fi: Sera Vitamin Plus, Versele- Laga Muta-Vit , Vitakraft Vita Fit .
Pe lângă hrana de bază, este important să îi oferiți și fructe și legume proaspete: frunze de verdeață (nestropite, fără îngrășăminte chimice, spălate și uscate bine), mere, morcovi etc. Acestea se recomandă după ce îi vor trece episoadele diareice.
În cazul în care starea de sănătate nu se îmbunătățește, se recomandă efectuarea unui control amănunțit la un cabinet veterinar specializat pe pasări de colivie și animale exotice.
Pentru un diagnostic cert este necesar un examen complet al fecalelor și al conținutului de la nivelul stomacului triturat (gușa) pentru identificarea eventualelor bacterii/paraziți/miceți, precum și realizarea de culturi din aceste probe pentru identificarea substanțelor la care sunt sensibile (antibiogramă, fungigramă). În cazul în care aceste teste vor fi negative vor fi necesare investigații suplimentare pentru identificarea eventualelor procese patologice prezente la nivelul organelor interne (analize de sânge, ecografii etc).
Vă putem ajuta în toate aspectele legate de nutriție, regulile de creștere și de îngrijire a perușului dumneavoastră, însă nu vă putem oferi un diagnostic cert. Doar în urma examenului clinic al păsării se poate pune un diagnostic corect ceea ce face necesară vizita la un cabinet veterinar.
Vă recomandăm în continuare să căutați un cabinet veterinar specializat pe animale exotice, în vederea examinării și instituirii unei terapii adecvate păsării dumneavoastră.