Dereglări la nivelul tractului digestiv la peruși
Î: Perusul meu are aproximativ 6 luni. A inceput de o saptamana sa faca diaree. In prezent are o stare generala buna, este activ cat de cat si nu sta umflat in pene. I-am dat ceai de menta si nu i-a trecut. M-am uitat la el in gurita si mi se pare ca limba este umflata. Cum ar trebui sa arate lima papagalilor? A lui este patata si pare a avea o adancitura la mijlocul limbii. De fiecare data cand mananca, dupa aia isi deschide gurita larg ca si cum ar casca. Si mereu da din limbuta ca si cum ar avea un corp strain in gura. Am cumparat pentru diaree de la farmacie Enteroguard M dar nu stiu cum sa ii administrez corect. Ar trebui sa il dizolv in apa sau sa-i pun in mancare? Sau pot sa-i fac o solutie si sa o dau direct in gurita cu seringa? Ce cantitate de medicament ar trebui sa ii pun? Daca il pun in adapatoare cum ii pot calcula cat antibiotic ingera? Ar fi mai bine sa-i dau cu seringa la 6 ore?
R: Dereglarile la nivelul tractului digestiv la perusi sunt o problema frecvent intalnita. De cele mai multe ori ele apar pe fondul unor infectii bacteriene, virale sau la nivel gastro-intestinal, administrarii unei hrane inadecvate sau consecutiv expunerii pasarii la conditii de mediu inadecvate. Un element foarte important in mediul in care traiesc pasarile este existenta curentilor de aer, acestia pot sensibiliza pasarile si pe fondul unui sistem imunitar scazut pot da probleme respiratori sau chiar digestive. De aceea este ideal ca spatiul in care este amplasata colivia pasarilor sa fie ferit de curenti de aer.
Diareea este unul dintre cele mai comune semne de boala intalnite la pasari. Uneori este singurul semn de boala. Poate fi nesemnificativa daca este un episod scurt, dar daca dureaza mai mult de cateva zile urmarile pot fi serioase sau chiar fatale. Diareea duce la deshidratarea animalului si la carentarea in vitamine si minerale.
Enteroguard M, este un produs ce actioneaza atat ca si antimicrobian cat si ca antidiareic cu spetru larg. Administrarea lui se face doar in hrana, care poate fii usor umectata si administrata cu seringa o data pe zi timp de 5-6 zile.
In cazul in care starea de sanatate nu se imbunatateste recomand efectuarea unui control amanuntit la un cabinet veterinar specializat pe pasari de colie si animale exotice.