Î: Perusul meu are excremente verzi, moi si cu bobite nedigerate! Cum il pot ajuta? Multumesc!

R: Diareea este unul dintre cele mai comune semne de boală întâlnite la păsări. Uneori este singurul semn de boală. Poate fi nesemnificativă dacă este un episod scurt, dar dacă durează mai mult de câteva zile urmările pot fi serioase sau chiar fatale. Diareea duce la deshidratarea animalului și la carențarea în vitamine și minerale.

Cauza principală este enterita, inflamarea intestinului. Enterita are mai multe posibile cauze printre care cele mai comune sunt infecțiile bacteriene. Alte cauze sunt infecțiile fungice, probleme ale stomacului triturant, atrofia vililor intestinale, parazitoze, etc.

Cauzele non-digestive ale diareei sunt:
- afecțiunile altor organe (de ex. ale ficatului),
- formațiunile tumorale
- utilizarea abuzivă a antibioticelor care duc la distrugerea florei intestinale normale care este esențială în procesul de digestie
- schimbările bruște ale dietei
- stresul (zgomote, apariția unui membru nou în familie sau aducerea unui alt animal în casă)
- schimbările regimului de hrănire.

Primele semne de boală sunt aspectul neîngrijit al penelor, somnolența accentuată, pasărea doarme cu ochii semi-închişi majoritatea timpului, apatie, pierderea fricii față de om, pasărea petrece timp îndelungat pe podeaua coliviei. Diareea este o manifestare care trebuie tratată cu seriozitate.

Pentru identificarea cauzei exacte a apariției simptomelor și pentru stabilirea tratamentului adecvat este necesar să vă prezentați cu pasărea la un cabinet veterinar pentru realizarea unui consult medical de specialitate.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.