Diferentierea nimfelor dupa sex
Ma puteti ajuta sa disting sexul nimfei mele?
V-aș putea arăta niste poze cu acesta / aceasta
M am uitat sub coada papagalului cu lanterna de la telefon si am vazut niste linii orizontale galbene.
Va multumesc!
R:Este uşor să distingem puii foarte tineri de nimfele adulte, însă vârsta unui papagal care a năpârlit deja o dată sau de două ori este foarte greu de stabilit. Unii pui foarte tineri ar putea să aibă pete maro închis sau negre pe cioc. Aceste coloraţii dispar după împlinirea vârstei de 2-4 luni însă nu reprezintă un indiciu cert întrucât la unii pui nu apar deloc. Prima naparlire la nimfe se produce în general la vârsta de 6-9 luni şi abia atunci putem spune ca începe formarea penajului adult.
Penajul puilor are un colorit mai puţin intens decât al adulţilor, masculii nimfe definindu-şi obrajii portocalii aprins abia după 2-3 năpârliri. Până la prima năpârlire atât femela cât şi masculul au pe partea de dedesubt a penelor din coadă un model dungat, iar penele de pe aripi prezintă un desen cu puncte. După prima năpârlire penele mascululului îşi vor pierde aceste aspecte, rămânând de culoare gri închis. Femela îşi va păstra aspectul dungat al penelor din coadă şi cel punctat al penelor de pe aripi şi după năpârlire. De asemenea, masculul adult curtează femela cu un cântec sacadat şi melodios, în timp ce creasta este culcată, iar femela emite sunete mai stridente.
Puii de nimfă au creasta şi coada mai scurte decât ale adulţilor, o fizionomie extrem de dulce, conferită de ochii mari şi pot fi asemanaţi cu nişte mingi de puf. Pentru determinarea vârstei papagalului nimfa, vă puteţi orienta şi în funcţie de comportamentul acestuia. De exemplu, puii trec printr-o perioadă în care îşi folosesc ciocul pentru a explora mediul, muşcând astfel chiar şi degetele stăpânilor. Puii de nimfă pot avea mişcări şi comportamente oarecum stângace. De asemenea, nimfele vor începe să emită primele “triluri” de obicei după împlinirea vârstei de 6-9 luni (după prima năpârlire).
Testul ADN realizat dintr-o probă de sânge, sau din pene din regiunea pieptului sau coaja oului (în cazul puilor deabia eclozați) sunt metodele cu probabilitate de 100% în determinarea sexului papagalului nimfă. Sexarea chirurgicală este o altă metodă folosită în determinarea sexului, însă se folosește în principal pentru speciile de păsări de dimensiuni mai mari, deoarece e necesară anestezia.
O altă metodă folosită în determinarea sexului ar fi examinarea oaselor pelvine și examinarea penajului. La baza abdomenului lor, nimfele au 2 oase rigide. În cazul femelelor, structura acestor oase este mult mai flexibilă, mai ales în cazul femelelor ce au apucat deja să depună ouă. Acestă tehnică de determinare a sexului este bine să fie realizată de o persoane de specialitate, experimentată, deoarece o persoană fără experiență poate răni pasărea.
Majoritatea crescătorilor sexează nimfele în funcție de coloritul și marcajele penajului. Multe din varietățile de culoare ale nimfelor sunt monomorfice, adică nu există niciun indiciu de pe penaj ce să ne ajute în determinarea sexului. Totuși varietățile de culoare Normal grey, Lutino, Silver, Cinnamons, Fallows vor avea fața colorată în galben deschis și cu pete portocalii intens colorate pe zona obrajilor. Femelele vor avea petele din obraji ceva mai slab colorate, cu fața colorată total în gri sau maroniu, de asemenea prezintă pete sub penejul aripilor, iar penajul cozii este dungat pe partea inferioară.
Sexul poate fi determinat și după limbajul corporal al păsării. Astfel, masculii sunt ceva mai gălăgioși față de femele, de asemenea pot fi capabili să mimeze sunete sau cuvinte. Femelele pot face asta, însă într-un procent mult mai mic. Masculii vor începe să fluiere și să imite diferite sunete pe la vârsta de 6 luni. Limbajul corporal vă poate ajuta, să indentificați masculii, de regulă aceștia atunci când fluieră vor întinde aripile pe spate sub formă de inimă. Masculli în cușcă vor sta așezați pe barele cele mai de sus pentru a atrage atenția femelei. Sub influența hormonilor puteți observa că masculii adulți se masturbează. Spre deosebire de masculi, femelele când sunt pregătite să se împerecheze au un comportament mult mai subtil și greu de observat. Astfel acestea vor apleca capul în față, apoi vor ridica ușor coada, în tot acest timp vor ciripi ușor.
La varietățile Lutino Whiteface sexul nu poate fi determinat vizual. Această varietate poate fi colorată în galben sau alb. De obicei indivizii cu pete portocalii în obrăjori sunt eliminați de la reproducție.
Varietatea Lutino. Toți indivizii Lutino sunt colorați în galben pal sau alb pal cu obrajiori portocalii. La această varietate nu este permisă nici o pată de culoare gri pe suprafața corpului. Femelele Lutino au pete de culoare galben deschis pe sub aripi, precum și dungi galben deschis pe coadă. Aceste diferențe de colorit se vor observa doar cu ajutorul unei lumini foarte bune. Masculii nu prezintă aceste particularități de culoare.
Varietatea Normal Grey are un dimorfism sexual evident. Femelele au fața și creasta de culoare gri, obrăjori portocalii, însă nu forte intens colorați. De asemenea, prezintă o tentă de galben pe frunte, cioc și ochi. Pe partea internă a aripilor penajului are pete galbene de culoare. Dungile de pe coadă sunt de culoare galben și gri. Masculii au obrăjorii intens colorați în portocaliu și fața de culoare galben intens. Creasta este galbenă, iar în vârf colorată cu gri.
Varietatea Pearls se poate diferenția abia după prima năpârlire. Perlele sunt colorate în gri, galben, maroniu cu picățele albe ce le dau aspectul de perle. Masculii vor pierde acest colorit după prima năpârlire. Astfel după năpârlire masculii vor avea fața galbenă sau albă.
Mutațiile vor rezulta în urma împerecherii dintre diverse varietăți de culoare. Mutațiile ce vor produce păsări de culoare gri sau maroniu cu semne de culoare alb sau galben includ Whiteface, Pastel Face, Yellow Cheek, Silver, Cinnamon, etc. Femelele au fața gri sau maronie, pete pe penajul feței interne a aripilor și dungi pe coadă. Femele vor avea obrajiori de o culoare mai estompată. Masculii vor avea fața și creasta albă sau galbenă și nu vor avea petele și dungile desenate pe penajul femelei.