looredana-sava

Loredana Sava, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua, am o pisică de 14 ani cu probleme de digestie încetinită, dureri de dinţi şi apetit alimentar scăzut. Vă rog să mă sfătuiţi ce vitamine pot să îi cumpar şi ce tip de hrană. Menţionez că în prezent mănâncă doar hrană pate de la GOURMET, refuză alt gen - bobiţe sau hrană la plic - bucăţi.

Vă mulţumesc anticipat, Andreea Oana

 

R: Datorită faptului că pisica dumneavoastră este bătrână nu cred că mai este cazul să vă gândiţi la schimbarea tipului de hrană, deoarece acest lucru va fi foarte dificil dacă nu chiar imposibil. Stilul alimentar s-a format deja, iar în cazul în care veţi încerca totuşi să-i schimbaţi alimentaţia, cu siguranţă veţi primi drept răspuns din partea pisicuţei, refuzul total al hranei.

 

Din păcate, şi problemele dentare sunt cauzate tot de hrana exclusiv umedă. Hrana uscată este foarte bună pentru curăţarea danturii şi în consecinţă, pentru prevenirea tartrului. Odată cu apariţia tartrului, intervin şi afecţiunile gingivale, inclusiv durerea şi evitarea hranei uscate.

Nu ştiu exact de unde a început lanţul problemelor, însă din spusele dumneavoastră, tind să cred că pateurile Gourmet au fost hrana exlusivă a pisicuţei dumneavoastră pe toată durata vieții.

 

În concluzie, dacă înainte refuza hrana uscată doar dintr-un moft, acum o va refuza cu atât mai mult datorită problemelor gingivale. Singurul lucru pe care îl mai puteţi face acum, este să mergeţi la un cabinet veterinar pentru un examen al cavităţii bucale şi eventual efectuarea detartrajului. Chiar dacă se va rezolva această problemă, după cum am mai spus, ea tot va refuza hrana uscată şi este destul de târziu să-i schimbaţi obiceiurile. Însă, ar trebui să luaţi în considerare şi periajul dinţilor, fiind singura metodă prin care vă puteţi asigura că va avea dantura curată.

 

Tulburările digestive şi apetitul alimentar scăzut sunt şi o cauză a vârstei înaintate. Şi în această situaţie vă recomand vizita la un cabinet veterinar, acest lucru fiind oricum necesar la această vârstă.

 

 

Loredana Sava, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.