Examen clinic înainte de vaccinarea cățelului
Ioana Strungaru, dr. med. vet. MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi |
Î: Buna ziua! Am un cățel corcitura de boxer. I-am făcut vaccin la 2 săptămâni dar varsă și nu mănâncă,ce ar trebui sa fac?
R: Înainte de vaccinarea oricărui cățel, acesta trebuie supus unui examen clinic amănunțit. Animalul trebuie să fie sănătos, să nu strănute, să nu prezinte febră, să nu-i curgă nasul etc. Totodată, animalul trebuie să fie deparazitat atât intern cât și extern.
Eficacitatea imunizării în urma vaccinării poate fi pusă sub semnul întrebării dacă deparazitarea internă nu este efectuată corect.
Ca regulă generală toate vaccinurile se administrează subcutan, excepție face vaccinul contra tusei de canisă, care se inoculeză intranazal.
Conform ANSVSA, schema orientativă de vaccinare este următoarea:
6 săptămâni: vaccin monovalent
8 săptămâni: vaccin polivalent
12 săptămâni: vaccin polivalent (rapel)
6 luni: vaccin antirabic
Rolul vaccinurilor este de a pregăti sistemul imunitar să lupte împotriva invaziei virusurilor cauzatoare de boli. Vaccinul este un compus biologic de tulpini virale atenuate, care nu produc boala. Atunci când sunt administrate, sistemul imunitar este stimulat ușor iar, când un câine este expus vreodată la boala reală, corpul este pregătit să lupte împotriva agentului bolii. Cele mai importante boli împotriva cărora se vaccinează câinii la începutul vieții, sunt parvoviroza, hepatita infecțioasă și jigodia (distemperul). Pentru aceste boli există vaccinuri ce le cuprind pe toate, numite polivalente.
Pentru a-și căpăta imunitatea împotriva parvovirozei si distemper, este necesar minim 2-3 vaccinuri, iar pentru leptospiroză de 2 vaccinuri.
Imunitatea oferită de realizarea schemei de vaccinare se instalează complet în aproximativ două săptămâni de la realizarea ultimului vaccin.
Se recomandă, ca animalul să nu intre în contact cu alte animale sau cu zone în care circulă alte animale pe această perioadă. De asemenea, nu trebuie permis animalului să intre în contact cu hainele dumneavoastră de stradă și mai ales cu încălțămintea folosită afară.
Menționăm faptul că fiecare cabinet folosește o schemă de vaccinare proprie care ține cont de incidența bolilor infecțioase în zonă, de frecvența vagabondajului canin și nu în ultimul rând de alegerea medicilor.
Vaccinarea este începută, pentru căței, la vârsta de 6-7 săptămâni de viață urmând a fi completă la vârsta de 3 luni. Acest lucru se întâmplă pentru ca, după această perioadă, anticorpii primiți de la mamă, încep să dispară din organism, lăsând organismul lipsit de apărare față de aceste boli. Înainte de vaccin, cățelul trebuie să aibă vârsta adecvată, să fie clinic sănătos, complet deparazitat intern și extern.
Voma este un reflex natural ca o consecință a iritației de la nivelul faringelui, esofagului sau stomacului. Este un simptom al unor afecțiuni variate și poate fi acută sau cronică. Conținutul vomei poate fi reprezentat de suc gastric, hrană, lichide, sânge, corpuri străine, paraziți etc.
Simptomul poate fi cauzat de:
- Probleme dietetice: supraîncărcarea stomacului (animalul mănâncă mai mult decât este cazul sau prea repede), de intoleranțe față de anumite alimente, consumarea unei hrane alterate, consumarea plantelor sau a unor obiecte străine, schimbarea bruscă a dietei
- Parazitismul intestinal: prezența paraziților în tractul digestiv poate determina apariția vomei, chiar se poate observa uneori eliminarea paraziților prin vomă dacă infestația este masivă
- Intoxicațiile: ingerarea de plante toxice (majoritatea plantelor ornamentale sunt toxice), medicamente, substanțe chimice, agenți de curățare, vopseluri, antigel sau alte produse toxice la care poate avea acces animalul
Voma mai apare și în inflamații ale mucoasei intestinale (enterite) produse de diverse bacterii, virusuri, în blocajul tractusului intestinal provocat de cele mai multe ori de corpurile străine înghițite, în dilatația gastrică sau în afecțiuni ale intestinelor precum invaginații sau volvulus.
Atunci când voma este însoțită și de alte simptome cum ar fi lipsa apetitului, diaree, modificarea stării generale, hipertermie, apariția sângelui în vomă sau persistă de 24 de ore sau apare la intervale scurte de timp, recomandarea este să vizitați medicul veterinar pentru stabilirea cauzei apariției vomei și instituirea unui tratament adecvat.
Voma de culoare alba reprezintă eliminarea sucului gastric, cea de culoare maro atunci când există o problemă la nivelul intestinului (acesta poate fi blocat), iar când culoarea este galbenă sau verzui, poate fi vorba despre bila sau suc pancreatic. Recomandarea noastră este efectuarea unor analize de sânge, alături de ecografie abdominala pentru determinarea cauzei și instituirea tratamentului specific.
În probleme gastrointestinale se recomandă utilizarea unei diete specifice. Dietele se administrează o perioadă după dispariția simptomelor, apoi trecerea la mâncarea de întreținere se face treptat amestecând dieta cu hrana de întreținere până rămâne exclusiv pe hrana de întreținere.
Ori de câte ori veți dori să îi schimbați hrană recomandarea este să o faceți treptat amestecând cele două tipuri de hrană, pe parcursul unei săptămâni. Astfel evitați apariția problemelor digestive.
Având în vedere aceste aspecte, vă recomandăm un consult veterinar complet, care să includă analize de sânge, ecografii și teste de confirmare a bolilor infecțioase.