Î: Bună ziua! Este normal sa fie vizibilă exfolierea ciocului la nimfă? În conturul ciocului, în părţile extreme ale ciocului, se vede exact ca atunci când se exfoliază unghiile. Mentionez că îi dau mâncare, vitamine pentru pene/voce, baton desert - toate de la Vitakraft.
Vă mulţumesc frumos!

R: Ciocul păsărilor exact ca şi unghiile noastre este alcătuit din ţesuturi vii şi are o creştere continuă. El creşte atât în lungime cât şi în lăţime. Partea supeficială a ciocului este moartă, ţesut keratinizat şi se exfoliază.

Crăpături superficiale pe partea exterioară sunt normale, mai ales în perioada de reînnoire a ciocului. Totuşi există şi diverse situaţii patologice când ciocul se dezintegrează cum ar fi: boala ciocului şi a penelor, infestarea cu paraziţi, malnutriţia. Starea proastă a penelor, unghiilor şi ciocului indică o dietă deficitară. După îmbunătăţirea dietei poate dura 9-12 luni până când penajul nou şi ciocul cresc.

În cazul infecţiilor fungice pot apărea modificări de textură şi de culoare. În cazul ciocurilor de culoare neagră acest lucru este foarte greu de evaluat.

De asemenea, în cazul unor traumatisme se pot observa vânătăi la nivelul ciocului. Pasărea poate prezenta durere sau disconfort.

Se poate dezvolta şi un proces infecţios, caz în care tratamentul poate fi de lungă durată.

Dacă pasărea are o dietă echilibrată, pe lângă mâncarea specială care se găseşte în comerţ şi alte suplimente nutritive este recomandat să îi oferiţi şi fructe şi legume, ou fiert, şi dacă nu apar şi alte modificări, atunci cel mai probabil această exfoliere este cauzată de reînnoirea ciocului.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.