Î: Perusul meu are ciocul exfoliat. Cu ce il pot trata? Multumesc anticipat

R: Ciocul păsărilor, exact ca şi unghiile noastre, este alcătuit din țesuturi vii și are o creștere continuă. El crește atât în lungime cât și în lățime. Partea superficială a ciocului este moartă, țesut keratinizat, şi se exfoliază.

Crăpăturile superficiale pe partea exterioară sunt normale, mai ales în perioada de reînnoire a ciocului. Totuși, există și diverse situații patologice când ciocul se dezintegrează cum ar fi: boala ciocului și a penelor, infestarea cu paraziți, malnutriția. Starea proastă a penelor, unghiilor şi ciocului indică o dietă deficitară. După îmbunătățirea dietei, poate dura 9-12 luni până când penajul nou și ciocul cresc.

În cazul infecțiilor fungice, pot apărea modificări de textură și de culoare. În cazul ciocurilor de culoare neagră, acest lucru este foarte greu de evaluat.

De asemenea, în cazul unor traumatisme, se pot observa vânătăi la nivelul ciocului. Pasărea poate prezenta durere sau disconfort.

Se poate dezvolta și un proces infecțios, caz în care tratamentul poate fi de lungă durată.

Dacă pasărea are o dietă echilibrată, pe lângă mâncarea specială care se găsește în comerț şi alte suplimente nutritive este recomandat să îi oferiți și fructe și legume, ou fiert, și dacă nu apar și alte modificări, atunci cel mai probabil această exfoliere este cauzată de reînnoirea ciocului.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.