Fătarea la hamsteri Roborovski
Î: Bună ziua. Am 4 hamsteri Roborovski, iar de curând am observat că unul din ei era femelă. Cei 4 stau cuplaţi câte 2 pentru că nu se înţelegeau împreună, dar chiar şi aşa din când în când câte unul din ei este rănit şi trebuie să-l scot din cuşcă. Una din perechi era foarte armonioasă, până de curând, când l-am găsit pe unul din ei aproape castrat şi m-am gândit să îl separ până se vindecă, doar că între timp perechea lui a fătat 7 pui.
Cel mai trist lucru este că deşi îi schimbasem aşternutul de curând şi îi pusesem mai mult ca sa aibă loc de pui, i-am scos rotiţa ca să nu se rănească sau să obosească, iar la o zi după ce i-a fătat vii (îi văzusem că mişcau în căsuţă) i-am găsit îngropaţi în talaş în colţuri diferite ale cuştii inerţi.
Îmi puteţi spune de ce credeţi că a procedat astfel cu puii ei sau unde am greşit eu în îngrijirea ei (deşi îi pusesem destulă apă şi mâncare, iar pe pui sau pe ea nu am mai pus mâna după ce a fătat)?
Mulţumesc, Anda
R: Atitudinea agresivă a hamsterului femelă se datorează în principal stresului. După împerechere dispare interesul faţă de mascul şi ideal este ca măcar atunci când gestaţia se apropie de final aceştia să fie separaţi. Deoarece perioada gestaţiei este şi-aşa o perioadă delicată pentru aceasta, trebuie să îi oferim toate condiţiile de care are nevoie. În primul rând, trebuie separată de mascul, întrucât acesta poate reprezenta un factor stresant pentru ea. Din acest motiv a devenit agresivă faţă de mascul, castrându-l.
Cuşca trebuie plasată într-un loc liniştit, necirculat intens de către membrii familiei, şi cât mai ferit de zgomote (cum ar fi muzică, tv, alte animale de companie etc.). Talaşul este indicat să se schimbe doar după ce puii ajung la vârsta 10-14 zile. Este posibil ca şi această manoperă să fi fost un factor de stres care a determinat-o să-şi abandoneze puii.
Sunt situaţii însă, în care deşi femela are toate condiţiile necesare unei creşteri armonioase a puilor ei, să nu se descurce aşa cum ne-am dori. Acest lucru depinde de fiecare femelă în parte, unele dintre ele nefiind mame bune pentru puii lor. Acest fenomen se mai întâlneşte şi la prima fătare, tot datorită stresului. Femela nu ştie cum să aibă grijă de puişorii ei, ducând în cele din urmă la decesul nou-nascuţilor. La fel se întâmplă şi în situaţia în care femela fată prea mulţi pui. În astfel de situaţii, ea alege puii pe care îi va îngriji, abandonându-i pe cei neviabili.