Î: Buna ziua, va rog sa imi oferiti cateva informatii despre perioada de gestatie a catelelor din rasa Bichon. Va multumesc.

R: Gestația la cățele durează între 59 și 65 de zile, media fiind de 63 de zile.

Înainte de a deveni gestantă, o femelă se află în perioada căldurilor. Această perioadă este cuprinsă în 4 faze:

Primul stadiu al ciclului reproductiv la femele este proestrul. Inițial vulva se tumefiază, apare descărcarea de lichid sangvinolent, urinări frecvente, neliniștea femelei. În această perioadă masculii sunt atrași de femelă, însă aceasta nu este receptivă. Durata proestrului este de 9 zile.

Următorul stadiu este estrul. În această etapă a ciclului, femelele sunt receptive și acceptă masculul. Doar în această perioadă împrecherea poate fi urmată de o gestație. Pe perioada proestrului și estrului femelele au o descărcare sangvinolentă, care la unele femele nu poate fi observată datorită toaletării intense (femela se linge insistent în regiunea organelor genitale). Aceste două perioade sunt cunoscute sub denumirea de „călduri”. Durata lor poate varia de la 5 la 21 de zile.

Diestrul este perioada următoare și durează 56-58 zile la femelele gestante și între 60-100 zile la femelele negestante. Dacă femela nu a rămas gestantă, aceasta nu mai este atrasă de masculi, secretiile încetând. În sânge mai persistă un nivel ridicat de progesteron similar celui situației când femela este în gestație, iar acest nivel crescut de progesteron poate determina la unele cățele apariția pseudogestației (gestația falsă) sau a piometrului (infecția uterului) cât și un instinct matern ieșit din comun.

Anestrul este perioada de liniște reproductivă, când femela nu este atrasă și nici nu atrage masculii. Durata lui este de 4- 5 luni.

Niciun act sexual nu poate oferi siguranța unei gestații. În schimb, există anumite semne care ar putea indica faptul că femela a rămas gestantă:

- apetit scăzut inițial, însă în a doua jumătate a perioadei de gestație apetitul femelei va crește;
- la aproximativ 30 de zile de la împerechere, mameloanele pot crește în volum și produc un lichid semi-clar;
- la 35 de zile se observă o creștere în greutate a cățelei.

Cea mai sigură și rapidă metodă de confirmare a gestației o reprezintă examenul ecografic, în jurul vârstei de 20-30 de zile de la presupusa împerechere.

Este foarte important să se cunoască perioadele ciclului sexual pentru a putea evita anumite situații care pot crea disconfort și totodată se dorește să se aibă în vedere confortul femelei în perioada de călduri, dar și evitarea montelor nedorite.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.