Gestația și fătarea la Yorkshire
Daniela Chelaru, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Sunt fericita posesoare a unei cățelușe yorkshire, în vârstă de un an jumătate, a intrat a doua oară în călduri și aș dori să știu cât de grav e daca aș împerechea-o. Îmi doresc puiuți de la ea, nu pentru vanzare, am de gând să îi păstrez, nu am primit pedigree când am cumpărat-o din magazin. Am văzut pe internet că toată lumea este contra împerecherii dacă nu există pedrigree, pe mine nu mă interesează pedigree-ul și nu aș schimba-o nici pe 100 de căței cu pedigree. Ce presupune gestația, fătarea și tot procedeul? Vă mulţumesc. Mirela
Pe perioada primelor 5 săptămâni nu se observă modificări fizice importante. După a 5-a săptămână se poate observa o creștere în greutate. Mărirea abdomenului este evidentă în ultimele 3 săptămâni. Glandele mamare se pot mări de la a 35-a, însă creșterea nu este evidentă decât până la a 45-a zi. Laptele este prezent cel mai devreme la 7-9 zile înainte de fătare, cel mai frecvent fiind la 1-2 zile înainte de fătare. |
Mai multe informaţii despe acest subiect puteţi găsi în următorul articol Ciclul reproductiv al femelelor .
În timpul gestației apar și modificări comportamentale, mai ales la finalul acesteia, când femela poate începe să-și contruiască cuibul (poate rupe bucăți din ziare, materiale, pături etc).
Nutriția este foarte importantă atât pentru mamă cât și pentru puiuți. Se recomandă administrarea de hrană specială pentru mamă și pui cum ar fi Starter sau Puppy. Această hrană va trebui administrată până la terminarea perioadei de gestație și lactație. Hrana trebuie să fie de bună calitate și oferită la discreție în această perioadă. Apa trebuie oferită la discreție.
Pregătirea pentru momentul fătării
Pregătirea trebui să fie făcută înainte de fătare. Trebuie asigurat un loc în care să doarmă femela înainte de fătare, astfel vă asigurați că fătarea va avea loc în zona dorită de dumneavoastră. Trebuie sa fie destul de mic locul, asrfel încât puiuții să nu poată pleca din zona respectivă. Locul trebuie ales într-un loc familiar cățelei, însă destul de izolat de agitația casei.
Pentru a stabili mai exact când se apropie fătarea puteți lua temperatura rectală de două ori pe zi, începând din a 58-a zi de gestație. Temperatura în mod normal este de 38-39 grade Celsius. Cu 24 de ore înainte de fătare temperatura rectală scade cu aproximativ 2 grade.
Fătarea poate fi divizată în 3 etape. Etapele a doua si a treia se repeta pentru ficare pui.
- Etapa 1 : mama este neliniştită, nervoasă, se izolează. Poate refuza hrana, chiar dacă i se oferă mancarea preferată. Această etapă poate să dureze 6-24 de ore.
- Etapa 2 : în această etapă încep contracțiile și expulzarea puilor. Frecvent un sac cu lichid verzui este eliminat prima dată. Acesta este urmat de pui și placentă. Prezentarea normală a puilui este cu botul înainte și abdomenul în jos. O treime din pui sunt totuși fătați cu trenul posterior înainte. Această prezentare este considerată normală la câini. După fătare mama deschide sacul, curăță puiul și taie cordonul ombilical.
Este posibil să fie necesar să interveniți dumneavoastră să efectuați aceste acțiuni în locul femelei. Asigurați-vă că sacul este îndepărtat de pe puiuț imediat dacă acesta nu este rupt în timpul expulzării.
- Etapa 3 : este etapa de odihnă, care urmează fiecărei expulzări. De obicei durează 10-30 minute, dar poate avea variații de la câteva secunde la câteva ore.
În timpul fătării mama ar putea avea nevoie să meargă afară să urineze sau să defece. Supravegheați-o în cazul în care va făta un pui atunci când este afară.
Cățele pot făta în picioare, culcate, așezate. Dacă totul este normal lasați femela singură. Zgomotele și mișcarea distrag femela care nu se mai concentrează la procesul fătării.
Dacă femela nu acționează cum trebuie iată ce trebuie să faceți dumneavoastră :
După expulzarea fătului îndepărtați toate membranele de pe acesta, curățați fața și îndepărtați mucusul din gură și nas. Masați puiul cu un prosop uscat pentru a-l usca și pentru a stimula respirația și circulația. După câteva minute de masaj puiul ar trebuie să înceapă să se agite și să plângă.
Cordonul ombilical ar trebui legat la distanță de 1,5-2 cm de corp cu o ață fină dar rezistentă și tăiat în partea nodului depărtată de pui. Aplicați o picătură de iod/betadină în capătul taiat al cordonului.
În cazul în care un pui rămâne blocat pe canalul de expulzare va fi necesară intervenția dumneavoastră imediat. Nu veți mai avea timp să sunați medicul sau sa mergeți la cabinet. Apucați puiul cu un prosop curat și trageți-l ferm, ușor. Nu trageți brusc. Tracțiunea poate fi aplicată până la 5 minute. Dacă după aceste 5 minute nu reușiți sunați medicul veterinar.
După fătare se recomandă vizita la medicul veterinar în 24 de ore de la fătare pentru examinare. Acest lucru este recomandat pentru a vă asigura ca totul este în regulă, că au fost fătați toți puii.
După fătare câteva zile femela mai poate avea descărcări vaginale și chiar eliminări de coaguli. Anunțați medicul dacă descărcările persistă mai mult de 7 zile sau dacă au culoare modificată sau miros neplăcut.
Asigurați-vă că puii sunt alăptați în primele 2-6 ore după fătare. Acest lucru le asigură anticorpii necesari pentru lupta împotriva bolilor în primele 6-8 săptămâni de vârstă. Acest anticorpi sunt absorbiți doar în primele ore după fătare.
Mențineți un mediu călduros. Temperatura camerei ar trebuie să fie minim de 22 grade Celsius (țineți cont de faptul că la nivelul podelei temperatura este cu aproape 10 grade mai mică decât la nivelul ochilor din cauza faptului că aerul cald se ridică). Evitați curenții de aer.
Puii în mod normal vor dormi în majoritatea timpului, vor avea un stomac plin și vor fi linistiți. Puiuții ar trebui să doarmă, să se trezească, să plângă, să se hrănească și din nou să doarmă. Plansul excesiv poate însemna apariția unor probleme (lapte insuficient, lapte modificat, mama nu alăptează puii sau puii nu se pot hrăni).
Puii nu pot defeca și urina singuri decât stimulați. În mod obișnuit acest lucru îl va face mama. În cazul în care acest lucru nu se întmplă cu un tampon de vată îmbibat în apă călduță trebuie să tamponați puiuții în regiunile genitală și anală pentru a stimula reflexul de defecare și micțiune. Acest lucru trebuie făcut după fiecare masă.
Puiuții vor deschide ochii în jurul vârstei de 2 săptămâni.
Înţărcarea se începe la vârsta de o lună. Este important să lasați puii să fie alăptați de mamă până încep să mănânce mâncare solidă în mod curent.
Vaccinarea se începe la vârsta de 1,5-2 luni. Detalii suplimentare puteţi afla din articolul: Schemă vaccinare pui