Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua . Am si eu o cățelușa de 11 ani si are hernie . a inceput sa i se înroșească si nu mai mananca de 3 zile,ce as putea sa fac ? Veterinarul mi-a zis ca nu poate sa ii mai faca nimic ca e bătrâna ,dar o iubesc prea mult si nu vreau sa o pierd . Mulțumesc

R:  Hernia reprezintă pătrunderea țesuturilor sau a organelor prin deschideri care în mod normal sunt închise. Hernia poate fi ombilicală, diafragmatică sau inghinală. Acestea pot avea diverse dimensiuni, iar cu creșterea mărimii herniei și complicațiile produse de aceasta pot fi mai mari.

Hernia ombilicală apare în regiunea ombilicului. Hernia ombilicală congenitală este cea mai comună dintre toate tipurile de hernie. Dacă hernia este de dimensiuni reduse se poate remedia de la sine pe măsură ce animalul crește. În cazul în care hernia nu se închide natural, se va realiza o intervenție chirurgicală pentru a repara defectul respectiv. La masculi intervenția se va realiza în jurul vârstei de 12-18 săptămâni, iar la femele concomitent cu intervenția de sterilizare. Hernia ombilicală se poate complica atunci când țesuturile sau organele sunt strangulate. Herniile foarte mari nu pun presiune asupra țestuturilor, dar pot fi greu de reparat din cauza lipsei de țesut disponibil pentru remediere, în acest caz fiind nevoie de folosirea unei plase de întărire.

Hernia diafragmatică reprezintă ruptura musculaturii difragmatice și pătrunderea conținutului abdominal (stomac, ficat, intestine etc) în cavitatea toracică exercitând presiune asupra plămânilor. Această hernie poate fi congenitală sau dobândită pe parcursul vieții în urma unor traumatisme. Manifestările în acest caz pot fi: respirație greoaie, bătăi anormale ale cordului, cianoza mucoaselor, diaree, balonare, vomă etc. Remedierea în acest caz se face chirurgical.

Hernia inghinală reprezintă pătrunderea organelor prin inelul inghinal. Această hernie poate fi uni- sau bilaterală și poate apărea în timpul vieții animalului sau poate fi congenitală. Se remediază prin intervenție chirurgicală.

Hernia poate fi asimptomatică dacă este de dimensiuni foarte mici (se poate împinge înapoi în cavitatea abdominală cu degetul). În aceste cazuri se poate să nu se intervină chirurgical și să ținem animalul sub observație. Atunci când hernia nu poate fi împinsă înapoi în cavitate vorbim de o hernie încarcerată. În cazul herniilor în care apare strangulația țesuturile și aportul sangvin în zonă este perturbat apar simptome mai importante: zona devine umflată, este dureroasă, animalul devine letargic, poate prezenta febră, refuză hrana și apa. Dacă nu se intervine animalul poate muri.

În cazul animalelor de vârstă înaintată orice intervenție chirurgicală presupune riscuri mai crescute. În aceste cazuri se recomandă un set complet de analize hematologice și de biochimie pentru a ne asigura că organele interne ale animalului (ficat, rinichi etc) sunt în stare bună de funcționare. Cât timp starea de sănătate a animalului este bună, atunci intervenția chirurgicală de reparare a herniei se poate realiza. De asemenea, se poate recurge la o anestezie inahalatorie pe durata intervenției chirurgicale, alături de atașarea unui monitor al funcțiilor vitale.

Ioana Mitran, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.