Gabi Cernica

Gabriel Cernica, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Pisica mea a fost diagnosticata cu hernie de diafragm si urmeaza a fi operata. Ea nu a mai avut scaun de aproximativ doua saptamani dar mi s-a spus ca nu are nici o urma de constipatie in urma palparii. Poate sa fie aceasta lipsa a scunelor o cauza a herniei ?

R:Ruptura diafragmului si hernia transdiafragmatica reprezinta o complicatie ce agraveaza starea de dupa evenimentul traumatizant si solicita o atentie deosebita din partea medicului si a proprietarului. In urma unui traumatism, asa cum sunt cele cauzate de accidentele auto, lovituri puternice, agresiuni din partea altor animale, caderi de la etaj sau din copaci, organismul poate fi afectat sever. Se pot produce hemoragii interne, se poate instala starea de soc posttraumatic, fracturi si multe alte leziuni depistate la examinarea de urgenta efectuata de catre doctorul veterinar specialist. Toate aceste evenimente grave sunt complicate in momentul in care, sub efectul unor forte extrem de puternice asupra organismului, se produce desirarea, in anumite grade, a diafragmului. 

Diafragmul este un muschi ce delimiteaza spatiul cavitatii abdominale de cel al cavitatii toracice. Ruperea sa poate fi depistata de catre medicul veterinar specialist prin radiografie toraco-abdominala si ecografie.


Efectele grave ale ruperii diafragmului sunt date de compromiterea vidului din cavitatea toracica si patrunderea ficatului, stomacului si intestinului in cavitatea toracica. Aceste organe vor crea presiune pe plamani si cord si vor determina o respiratie ingreunata, obositoare, agravand starea de dupa traumatism. In acelasi timp, pisica sufera foarte mult din cauza durerilor si disconfortului rezultat in urma modificarilor de pozitie a organelor toracale si abdominale.


Hernia organelor abdominale in cavitatea toracica este observata la examinare, iar posibilele modificari de pozitie ale intestinelor duc la ingreunarea tranzitului, dificultati in defecare si chiar aparitia strangularilor, care opresc definitiv avansarea bolului alimentar in tubul digestiv. Pentru depistarea fecaloamelor care se formeaza consecutiv constipatiei, va recomandam efectuarea unei ecografii sau radiografii.


Daca nu este operata, ruptura si hernia pot duce la complicatii cardio-pulmonare severe, iar in timp, organele herniate, din cauza inflamatiilor locale, pot forma un bloc comun care va ingreuna functionarea lor.

Operatia este necesara. Cu cat se intervine mai rapid, cu atat pisica se va reface mai repede si fara complicatii.

Gabriel Cătălin Cernica, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.