Catalin Mazilu IS

Catalin Mazilu, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua!

Am un pestișor caruia i s-a umflat burta foarte tare si nu mai poate sta decat cu burta in sus. Colegul lui de acvariu e bine si vioi. Carea ar putea fi motivul?

Va multumesc!


R: 

Hidropizia abdominală poate avea diferite cauze, însă toate duc la același aspect exterior al peștelui. Umflarea severă a stomacului peștelui urmată de solzi ieșiți înafară și posibila bulbucare a ochilor sunt întotdeauna rezultatul unei funcționări deficitare a rinichilor. Peștii de apă dulce înghit constant apa pe care trebuie să o elimine. Dacă funcția renală este afectata, vor reține apa în cavitatea abdominală, apărând astfel simptomele menționate anterior.
Boala se pare că se manifesta la peștii slăbiți și din acvarii cu condiții necorespunzătoare.
În primul rând, trebuie verificați parametrii chimici esențiali ai apei. Boala apare mai des la peștii care provin din surse de apă dură și sunt ținuți în ape inadecvate.
Următorul pas absolut necesar este verificarea și îmbunătățirea igienei apei. Simptomele hidropiziei abdominale apar mai des în acvariile cu populații dense de pești unde există multă mâncare și unde au loc schimbări rare ale apei, precum și în acvariile unde sunt rare sau inexistente schimbările de apă. În aceste cazuri, peștele bolnav își revine de unul singur dacă condițiile din acvariu sunt îmbunătățite, în cazul în care organele interne nu au fost grav afectate. Foarte rar se întâmplă ca boala să apară în acvariile cu populație potrivită de pești și cu o igiena bună a apei.
O populație numeroasă de pești duce la o cantitate mare de excremente precum și la multă mâncare rămasă nemâncată, ambele fiind descompuse de bacterii. Posibilitatea unei infecții pune o presiune mare pe corpul peștelui care trebuie să reacționeze pentru a avea permanent un sistem imunitar puternic. Reacția constantă a sistemului imunitar reprezintă însă un factor de stres care slăbește pe termen lung peștele. 
Hidropizia abdominală cauzată de virus nu are tratament, iar peștii rămân purtători pentru tot restul vieții.
Înainte să începeți tratamentul cu medicamente, condițiile din acvariu trebuie verificate și îmbunătățite. Oferiți peștilor din acvariu o apă adaptată la nevoile lor prin ajustarea parametrilor apei. Îmbunătățiți igiena apei prin schimbări parțiale de apă mai mari (min. 30 %) și mai dese. Puteți de asemenea folosi un agent de limpezire cu acțiune continuă. 
Un tratament eficient este să adăugați antibiotic în mâncare. În cazul mâncării sub formă de fulgi, folosiți aprox. 1% din antibiotic și amestecați în hrană. 
Antibioticele sunt de obicei sub forma unor capsule de 250 mg. Dacă adăugați în 25 de grame de mâncare sub formă de fulgi, o capsula ar trebui să fie de ajuns pentru a trata foarte mulți pești.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.