Georgiana Paraschiv, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi


Î: Buna ziua! Am un motanel persan de 4ani și 5 luni castrat,pe care l-am hrănit cu Royal sterilised hrana uscată și umeda.In urma cu 3 luni am schimbat hrana umeda cu Purina Pro Plan sterilised deoarece avea mai mult sos,iar motanul mănâncă doar sosul nu și carnea.Dupa 3 săptămâni a început să vomite,am mers la veterinar,i-a făcut analize și a dat diagnosticul de disfuncție hepatica.Am urmat tratament cu hepatoprotectoare și hrana Royal hepatic.Dupa 30 de zile,respectiv 60 de zile,medicul veterinar a refăcut analizele și sunt în limite normale.Medicul veterinar mi-a recomandat să-i schimb hrana uscata Royal sterilised,deoarece este indicata doar pentru femele,cu Royal urinary,motanul neavând probleme cu aparatul urinar.Va rog frumos,puteți să-mi indicați o schema de hrănire?Ce părere aveți despre Royal Young male?Menționez că motanul mănâncă și câte o linguriță de iaurt 2%.Este in regula? Va multumesc!


R: Motanul poate mânca iaurt în cantitate redusă deoarece acesta conține culturi de bacterii vii ce ajută la digestie, la sistemul imunitar și îi menține sănătatea organismului. Singurul iaurt pe care îl poate consuma este cel natural, simplu, fără alte adaosuri și arome.
Royal Urinary Care este o hrană care are rolul de a preveni apariția pietrelor urinare ( urolitiaza) cum ar fi struviții sau oxalații de la nivelul vezicii urinare, a infecțiilor urinare și a bolilor renale.
Urina pisicii e predispusă la a forma cristale, în funcție de diverși factori, precum un aport prea mic de lichide și o valoarea nepotrivită de minerale care pot cauza pietre urinare.
Royal Young Male este special destinat motanilor castrați cu vârstă de până la 7 ani. Această hrană contribuie la prevenirea formarii de cristale de struviţi oxalat de calciu la nivel urinar. Textura şi forma crochetelor favorizeaza un periaj mecanic al dinţilor care combate placa dentara. Fosfaţii de sodiu chelateaza calciul salivar şi previn formarea de tartru. Are rolul de a preveni îngrăşarea si asigură o mai bună întreținere a masei musculare.
Urolitiaza, înseamnă formarea de pietre (calculi sau uroliți) în tractul urinar, la nivelul rinichilor, ureterelor, vezicii urinare. Cel mai frecvent la nivelul vezicii. Calculii apar ca urmare a suprasaturării urinei cu anumite minerale. Factorii favorizanți sunt concentrațiile crescute ale anumitor minerale, modificările pH-ului (acidifiere sau alcalinizare), concetrație crescută a urinei, prezența sau absența unor stimulatori ai formării de cristale.
De cele mai multe ori alimentația este cheia menținerii stării de sănătate a tractului urinar. Mâncarea industrială de pisici este aditivată cu metionină care are rolul de a acidifia urina, astfel se reduce riscul apariției struviților. Dezavantajul este însă faptul că a crescut incidența oxalaților de calciu.
Trebuie stimulat consumul de apă mai ales pentru pisicile care consumă hrană uscată, menținând tot timpul apă proaspătă, așezând mai multe boluri cu apă, mai ales în zonele frecventate de pisici.
Ținând cont de faptul că este motan, urolitiaza spre ex. apare frecvent la aceștia din cauza topografiei (pozitiei anatomice) a uretrei, posibilitatea eliminării nisipului sau pietrelor de dimensiuni mai mari este îngreunată și de cele mai multe ori apar probleme la acest nivel.
Vă recomand să încercați varianta de Royal Young Male, dar trecerea la această hrană trebuie să se facă treptat. Hrana nou introdusă trebuie să fie combinată cu vechea hrană pentru a nu apărea anumite probleme digestive, adică inițial vechea hrană în proporție de 70 % și Young Male 30 %, apoi 50%-50% iar la final Young Male 70%. Aceste variaţii le realizaţi pe parcursul a 7 zile
Hrana se administrează în cantitatea recomandată de producător pe sac în funcție de greutatea corporală.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.