Hrană pui Chow Chow
Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Buna ziua,vreau sa achizitionez un pui de chow chow,care sunt procedurile,in mare parte ma intereseza ce sa ii ofer ca hrana,fiind micut nu cred ca pot sa ii dau mancare de adult,si unde aveti cabinet vetrerinar pentru a veniii periodic la vaccin?
va multumesc
R:Există hrană specială pentru fiecare categorie de vârstă, deoarece fiecare etapă din viață are anumite cerințe nutriționale. Este necesar ca tipul de hrană pe care alegeți să i-l dați, indiferent de marcă, să fie pentru câinii de talie mare în creștere.
Între 4 și 6 săptămâni de viaţă are loc înțărcarea la cățeluși, în perioada de înțarcare se obișnuiește cățelușul cu noua lui hrană. Este important să alegeți o hrană de calitate, adaptată vârstei și taliei cățelului dumneavoastră, care să răspundă nevoilor organismului lui în perioada de creștere, deci este important ca hrana lui să fie pentru juniori de talie mare.Trebuie să țineți cont și de momentul creșterii dinților, cu excepția unor cazuri speciale, puiuții de câine se nasc fără dinți.
Primii dinți care apar sunt incisivii, la vârsta de 2-3 săptămâni. Următorii sunt caninii și premolarii. Ultimii premolari erup la 8-12 săptămâni. Puiuții nu au molari.
Pentru a ușura trecerea de la laptele matern către hrana specială pentru căței, puteți înmuia bobițele în lapte special pentru cățeluși și treptat să scădeți cantitatea de lapte, urmând să consume doar boabe uscate (așa cum vin ele ambalate).
Pentru stimularea apetitului puteți să încercați să îi dați și hrană umedă (conserve), speciale pentru juniori. Apetitul poate scădea și consecutiv schimbării mediului și acomodării cu noua locuință, noi stăpâni.
Până la vârsta de 2 luni se adminstrează hrană de tipul Starter, urmând ca după împlinirea acestei vârste să se treacă pe mâncare de Junior până la vârsta de 15 luni, după care se va oferi hrană pentru adult.
trebuie să țineți cont de faptul că atunci când va trebui să faceți schimbarea hranei pentru junior trebuie să o faceți treptat în 3-4 zile, 25% din hrana nouă cu 75% din hrana veche și tot așa până ajungeți să îi administrați doar hrana de junior. Veți evita astfel refuzul noii categorii de hrană, precum și unele intoleranțe digestive.
Dacă veți respecta recomandările fiecărui producător, privind administrarea hranei, iar atunci când administrați ceva în plus față de ceea ce mănâncă în mod obișnuit să mai scădeți din cantitatea recomandată și să îmbinați toate acestea cu mișcarea zilnică, puteți evita supraponderabilitatea.
Și nu în ultimul rând faceți o vizită medicului veterinar pentru un consult în ceea ce privește deparazitarea internă și vaccinarea. Urmăriți starea generală a cățelușului, orice schimbare cum este apatia, lipsa poftei de mancare, schimbarea consistenței fecalelor este un semnal de alarmă și necesită o vizită la medicul veterinar pentru un consult de specialitate și pentru un tratament adecvat.