Î: Bună ziua.
Iepurele meu strănută de 2 zile... urina miroase foarte puternic. Ce medicament aş putea săi dau?

Mulţumesc anticipat! Ana Maria

R: Iepurele dumneavoastră poate avea, probabil, o viroză sau o bacterioză. Afecţiunea care provoacă strănutul este, cel mai probabil la nivel nazal, strănutul apărând ca urmare a unei iritaţii a mucoasei de la acest nivel.

Afecţiunile de la niveluri mai profunde ale sistemului respirator, şi anume la nivel faringian, bronhial sau pulmonar sunt situaţii în care simptomul caracteristic este tusea, şi nu strănutul.

Strănutul poate fi declanşat şi de o alergie la anumite substanţe sau particule ce pot fi inhalate de către animalul dumneavoastră. Dacă stă într-un mediu închis, strănutul poate fi declanşat din cauza excesului de amoniac din aer, de exemplu.

Ori iepuraşul dumneavoastră poate fi alergic la particule din aşternutul sau: fân sau rumeguş. În acest caz încercaţi să îi schimbaţi mediul în care stă, sau sa aerisiţi mai mult acea încăpere, sau să îi schimbaţi marca aşternutului.

Cât despre mirosul neplăcut din urină, acesta poate apărea ca urmare a ingestiei unor anumite alimente, unei concentrări excesive a urinei în cazul unei ingestii scăzute de apă sau ca urmare a unei infecţii la nivelul aparatului urogenital. Pentru a stabili cauza încercaţi să asociaţi perioada apariţiei mirosului cu perioada introducerii unui aliment nou în hrană, cu culoarea mai închisă a urinei în cazul unei oligurii, sau cu condiţii favorabile apariţiei unei infecţii urinare.

Condiţiile favorizante cele mai frecvente în apariţia acestor afecţiuni sunt temperaturile scăzute şi curenţii de aer. Astfel, ar fi indicat ca iepurele dumneavoastră să nu fie ţinut în locuri cu astfel de condiţii de microclimat.

Cât despre tratament acesta se va institui in conformitate cu cauza apariției simptomatologiei și va fi administrat numai de către medicul veterinar.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.