Î:Buna ziua! Am o pereche de papagali cântatori maturi , de cam o luna de tot calca dar nu fac oua, au și un cuib! Mă puteți ajuta?

R: Papagalii cântători ajung la maturitate la vârsta de 12-15 luni, dar vârsta optimă de împerechere este de 18 luni. Este foarte important să nu lăsați papagalii să scoată mai mult de 2 serii de pui pe an. Dacă păsările sunt recent introduse în casă, va trebui să le asigurați o perioadă de acomodare cu noul mediu de viață de minim 3 luni.

Sezonul de împerechere al papagalilor cântori începe în primăvară, odată cu zilele lungi și însorite și se sfârșește la începutul toamei. Totuși, în captivitate se poate prelungi perioada de împerechere pe toată durata anului, dacă li se asigură condițiile necesare.

Lumina trebuie asigurată câte 10-12 ore zilnic, pentru stimularea reproducerii. Ideală este lumina naturală directă (nu cea care trece prin geamul ferestrei), dar se poate folosi și o lampă fluorescentă cu spectru UVA și UVB care va contribui și la metabolizarea vitaminei D.

Cu 2-3 luni înainte de reproducerea papagalului cântător se recomandă o hrană diversificată, cu conținut ridicat de vitamina A și E: porumb, mazăre, broccoli, cartofi dulci, morcovi, spanac, frunze de păpădie, andive pâine integrală umezită (nu îmbibată în apă), paste, cereale pentru copii amestecate cu apă (fără zahăr sau cacao), orez fiert, etc pe lângă mixurile speciale.

Au nevoie de o colivie spațioasă, cu lungimea de minim 120 cm, lățimea de minim 100, înălțimea de minim 100 cm și 2-3 cuiburi, pentru ca păsările să poată alege locul preferat. Preferă cuiburile verticale, cu dimensiuni de 16x16x40 cm.

Comportamentul păsărilor se va modifica în perioade de împerechere. Femela va ciripi în mod diferit, va scurma pe fundul coliviei, dacă are la dispoziție un cuib va petrece mare parte a timpului în interiorul acestuia și pregătindu-l pentru depunerea ouălor. De asemenea, va deveni mai irascibilă și mai puțin afectuoasă cu stăpânii, dorind mai puțină atenție din partea acestora.

Masculul se va așeza lângă femelă cu aripile arcuite și ușor deschise, apoi va realiza mișcări de „reverențe”, va tremura aripile și mișca coada în lateral pentru a atrage atenția acesteia. Vocalizările lui vor fi mai dese și va deveni foarte protector cu cuibul. Femela și masculul gata de împerechere se vor hrăni reciproc frecvent.

Femela va putea începe să depună ouă chiar și după 10-14 zile de la prima montă, dar este posibil ca această durată să varieze. Semne care indică apropierea momentului depunerii ouălor: petrece mult timp în cuib, se hrănește des din osul de sepie și blocul mineral, iar cu 12-24 de ore înainte de depunere se va putea observa umflarea cloacei.

În acestă perioadă este foarte important să îi asigurați femelei de cântător posibilitatea de a se îmbăia. Va depune, în medie, 4-6 ouă mici, rotunde și albe. Dacă este prima dată când femela depune ouă, este posibil ca primul ou să prezinte urme de sânge și să fie ușor alungit, dar nu trebuie să vă faceți griji. Ouăle fertile rămân viabile la temperatura camerei timp de 7 zile. Nu este obligatoriu ca toate ouăle să fie fertile, se estimează că aproximativ 80-90% dintre acestea vor ecloza. Eclozarea va începe la 19-22 de zile de începerea incubației, dar nu vă grabiți să înlăturați ouăle din cuib mai devreme de 30 de zile.

În cazul în care aveți o pereche viabilă (mascul și femelă) și sănătoasă, păsările prezintă toate schimbările de comportament specifice perioade de împerechere și au toate condițiile necesare, dar totuși femela nu depune niciun ou, este posibil ca una sau ambele păsări să fie sterilă și astfel incapabile de a se reproduce.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.