Î: Va rog frumos, ați putea să-mi spuneți dacă ouăle nimfei trebuie puse în cuib sau lăsate în colivie? Va multumesc!

R: Femelele pot depune ouă fără prezența unui mascul. Aceste ouă nu sunt fertile. În cazul împerecherii cu un mascul, femela este capabilă să stocheze sperma timp de 15 zile, astfel toate ouăle pot fi fertilizate în urma unei singure sesiuni de împerechere cu un mascul.

În general sezonul de împerechere este primăvara și vara, când ziua este mai lungă, temperaturile mai ridicate. La păsările care stau în casă pot avea cicluri de împerechere și în afara sezonului de primăvară vară în urma condițiilor modificate (lumina artificială, temperatura ridicată etc). Nu îndepărtați ouăle din locul unde nimfa le-a depus. Dacă ouăle se sparg sau chiar nimfa le sparge înlocuiți-le cu ouă false și curățați zona pentru a evita înmulțirea bacteriilor

Dacă un ou este spart sau luat atunci nimfa îl va înlocui depunând un nou ou. Dacă îi luați ouăle atunci nimfa va intra într-un nou ciclu de înmulțire și va depune din nou ouă, ceea ce poate duce la o depunere de ouă cronică, în timp afectând sănătatea păsării. În general depun 2-8 ouă. Nimfele pot aștepta până depun ultimul ou, apoi să înceapă procesul de clocire, așadar nu aruncați ouăle dacă pasărea le ignoră inițial.

După ce a depus ouă acestea trebuie lăsate în colivie. Dacă se scot din colivie se stimulează producerea în continuare de ouă.

Pentru a se preveni depunerea de ouă trebuie eliminate din colivie toate elementele care pot stimula depunerea de ouă cum ar fi cuiburile, cutiile, si alte spații care pot fi folosite ca și cuib. Pe pardoseala colivie se poate pune un grătar pentru a crea un spațiu neadecvat pentru depunerea ouălor și pentru clocirea lor.

Clocirea ouălor este un proces solicitant pentru pasăre atât fizic cât și psihic. Femelele pe perioada clocirii sunt reticente la părăsirea cuibului pentru a se hrăni, bea apă sau pentru a-și face necesitățile, de aceea este recomandat să îi puneți un bol cu apă și unul cu mâncare lângă cuib.

Femelele care depun ouă de asemenea pierd calciu. Este necesar să îi oferiți diverse surse de calciu în această perioadă. Surse de calciu pot fi: spanacul, broccoli, os de sepie etc. De asemenea este recomandată administrarea de suplimente de vitamine și minerale, în special vitamina D și vitamina A. Se găsesc vitamine sub formă lichidă sau pudră care se pun în apa de băut sau în hrană. Acestea trebuie administrate în doza recomandată pentru că excesul poate face rău păsării.

Incubarea durează 19-21 de zile. Femela poate sta mai mult sau mai puțin timp pe ouă. Nu este un criteriu după care să se stabilească când va renunța la ouă.

În privința stresului încercați să țineți pasărea într-un mediu liniștit, fără zgomote puternice, schimbări de temperatură, curenți de aer, etc. Pentru a se preveni depunerea cronică de ouă și în consecință toată cascada de probleme care pot apărea odată cu ea, se recomandă reducerea duratei de lumină pe parcursul zilei. Se poate asigura o durată de până la 10 ore pe zi. Astfel se previne eliberarea hormonilor care duc la producția de ouă.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.