Medic veterinar -  MAXI PET Bd. Chimiei, nr. 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua! Cu ce imi pot hrani pisica de 5 ani care sufera de stomatita? E stilizata și e grasuta deja. Ii dădeam un pic de mancare dimineața și bobite seara, dar mi s-a recomandat sa ii dau doar mâncare umeda. Cu 2 plicuri pe zi nu se satura și miaună lângă cutia unde avea boabe. Exista ceva bobite moi? Dacă ii înmoi boabele in supa nu le mănâncă...e mofturoasa.


R: 
Stomatita este o inflamatie cronica a mucoasei bucale si a gingiei. Poate afecta toate pisicile, dar apare mai devreme si mai sever la pisici de rasa pura (Maine Coon, siameze, persane, himalayane, birmaneze etc.).La pisici, inflamatia in special in partea caudala (partea din spate) a cavitatii bucale (orofaringe) este denumita in mod obisnuit stomatita sau stomatita orala caudala. Poate ca cel mai potrivit termen medical pentru aceasta afectiune este gingivostomatita cronica felina.
             Pisica se va hrăni exact ca inaite, nefiind necesara hrana speciala,gingia la feline este foarte dura(diferit de om), deasemenea masticatia este diferita, motiv pentru care pisica se poate hrani cu hrana uscata fără probleme.In cazurile de stomatita cu debut juvenil, boala raspunde destul de bine la un control medical intens. Primul aspect pe care trebuie sa ne concentram este dieta pisicii. Este fundamental sa apelam la o dieta antiinflamatoare, care elimina toate sursele potentiale de alergeni alimentari.Alimentele care trebuie eliminate imediat sunt: fructe de mare, carne de pasare, carbohidrati precum porumb, orez, cartofi si grau.Apoi va trebui sa interveniti la dinti. Daca pisica are o cantitate semnificativa de placa si tartru, este necesara o curatare profunda sub anestezie pentru a elimina toata infectia de-a lungul si sub linia gingiei. Alternativ, exista produse naturale eficiente care trebuie aplicate pe dinti, si care elimina treptat placa si tartrul.
               Ca recomandare ar fi conservele de la Brit obesity, iar ca hrana uscata Brit sterilised veterinary nu este o mancare semiumeda, dar este o hrana ce îi satisface toate nevoile.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.