Îngrijirea tarantulei Lasiodora parahybana
Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti
Î: Bună ziua. De câteva luni am achiziţionat o tarantulă de la un amic. Acesta vroia să o vândă şi m-am decis să o cumpăr. Îmi doream de mult aşa ceva, însă niciodată nu am pus bani de-o parte pentru aşa ceva!
Am încercat să mă documentez în amănunt despre această specie, însa tot nu cred ca este specia Lasiodora Parahybana, cum cred eu că e! Seamănă perfect cu specia asta, dar cel care mi-a dat-o spune că nu ar fi asta specia! Acum 3 zile a năpârlit. Nici nu ştiam bine cum face asta, când m-am uitat prima dată, am crezut că a murit. Ea de fapt era în nuca de cocos, m-am speriat.
Este ceva mai activă decât înainte, însă nu la fel ca atunci când am achizitionat-o. Să fie de la năpârlire? Vă rog dacă puteţi să îmi oferiţi informaţii utile despre cum să am grijă de ea. Eu cred că fac bine ceea ce fac, nu este agresivă. Mulţumesc, Eusebio |
R: Brazilian Salmon Pink Bird-eating Tarantula (Lasiodora parahybana) este un păianjen relativ mare originar din nord-estul Braziliei, de unde denumirea comună. Acest păianjen poate ajunge la 20-25 cm. Femelele mari pot cântări până la 100 de grame. Această tarantulă este una dintre cele mai mari din lume. În sălbăticie, această tarantulă este cunoscută ca fiind un prădător pentru unii şerpi mici.
Astăzi au devenit populare ca animale de companie, deşi nu este recomandată pentru începători, deoarece acestea sunt rapide, mari, pot arunca cu picioarele fire de păr cu efect iritant, dacă se simt ameninţate. Nu se grăbesc să muşte, dar colţii lor pot aduce injurii serioase.
Aceste arahnide pot fi întreţinute destul de uşor într-un terariu de 3 ori mai mare decât dimensiunea insectei cu picioarele întinse. Terariul nu trebuie să fie foarte înalt deoarece o cădere de la înălţime poate avea consecinţe grave, luând în considerare dimensiunile insectei.
Această tarantula iubeşte un mediu umed, umiditatea relativă se recomandă a fi cuprinsă în intervalul de 65-80%. Cu toate acestea, deţinătorul ar trebui să fie conştient de faptul că se poate forma mucegai de la umiditate foarte mare, aşadar ventilaţia terariului este crucială. Temperatura în terariu trebuie să fie cuprinsă între 25-28 grade.
Terariul ar trebui să fie dotat cu un substrat gros şi un vas pentru apă. Faţă de alte tarantule, aceste arahnide au nevoie de o hrănire diversificată (greieri, gândăcei, şoricei cu vârsta de 1-5 zile de 2-3 ori pe lună).
Tarantulele mici ca şi vârstă au nevoie ca în terariu să aibă o vizuină în care se pot ascunde, de obicei adulţii nu sunt fricoşi.
Lasiodora difficilis este un tip de tarantulă care se aseamănă cu Lasiodora parahybana, numai că aceasta are dimensiuni mai mici la maturitate. Când se simte ameninţată aruncă cu perişiri urticanţi.