Î: Bună ziua. Am 2 caraşi aurii de doi ani, sunt puţin diferiţi unul de celălalt, probabil unul e mascul şi celălalt femelă. Dacă e aşa, nu ar fi trebuit să se înmulţească până acum? După cât timp se înmulţesc?

Mulţumesc, Alina

R: Dintre peştii de acvariu caraşii sunt cei mai cunoscuţi şi cei mai longevivi. Ei pot trăi până la 20 de ani, dacă spaţiul şi condiţiile de mediu sunt optime. Caraşii se cresc în acvarii mari, cu temperatură de 18-22°C, bine aerisite şi trebuie asigurat un regim alimentar variat.

Fiind o foarte mare varietate de caraşi (în jur de 20 tipuri), trebuie în primul rând să vă asiguraţi că sunt pereche. Fiind diferiţi, nu înseamnă că sunt şi de sexe diferite. Caraşii ating maturitatea sexuală după vârsta de un an.

O sexare uşoară se poate face astfel: prindeţi peştele, îi expuneţi partea adbominală, apăsaţi uşor cu degetul pe abdomen dinspre cap spre anus şi dacă după apăsare se pun în evidenţă icre, este femelă, dacă după apăsare se observă prezenţa unui fum albicios este mascul.

La indivizii la care nu evidenţiază nici un fenomen, înseamnă că nu sunt încă apţi pentru reproducţie.

Pentru reproducerea liberă, caraşii au nevoie de un acvariu de aprox 100 litri foarte bine aerat şi prevăzut cu o plasă la 5-6 cm faţă de fundul acvariului (pentru a nu consuma icrele care vor cădea pe fundul acvariului). Puteţi accesoriza acvariul cu plante naturale sau artificiale de care se vor prinde alevinii. Temperatura din acvariu trebuie să aibă valori cuprinse între 20-22°C. Odată depuse icrele, peştii adulţi se vor muta din acvariul de reproducere. Alevinii eclozează la  aproximativ 36 de ore după reproducere şi devin mobili la 3-6 zile.


Hrana pe care o administraţi puilor trebuie să fie suficientă, de bună calitate şi variată, altfel puii mai mari îi vor consuma pe cei mai mici. De asemenea, trebuie avut grijă ca sistemul de filtrare să fie astfel poziţionat încât să nu antreneze puii în curentul de absorbţie al filtrului.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.