Georgiana Paraschiv IS

Georgiana Paraschiv, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua! Am un iepuraș și aș vrea să iau și un cățeluș. Mă interesează daca vor conviețui în pace. Nu doresc să fac rău iepurașului, stresându-l cu prezența unui cățel. Poate dacă vom lua un puiuț de 8 săptămâni, fiind mic, iepurașul nu se va speria de el și se vor obișnui. Care este opinia dvs și ce rasă de cățeluș ar fi indicată? Va multumesc!


R:

Introducerea unui pui de cățel într-un nou mediu, cu un iepuraș trebuie făcută cu grijă deoarece în majoritatea cazurilor cățeii sunt energici, se agită foarte mult, vor să descopere noua locuință, sunt curioși, iar la început există posibilitatea ca iepurașul să se sperie de noul membru al familiei.
Pot conviețui împreună, mai ales dacă animăluțul adus este puiuț, vor crește împreună și se va acomoda mult mai ușor, spre deosebire de un câine adult care poate deveni agresiv, teritorial cu alte animăluțe mai ales din alte specii.
Puiuțul îl poate percepe pe iepuraș ca pe un frate.
Vă recomand să achiziționați un câine de talie mică, deoarece sunt mai docili, iar iepurașul se va simți în siguranță cu un animăluț de dimenisiuni mai mici.
Consider că rasa nu este atât de importantă, contează foarte mult cum îl creșteți.
Trebuie să alegeți dvs. rasa de cățel pe care o preferați și să vă documentați referitor la temperamentul rasei pe care o alegeți.
Cand intentionati sa ii apropiati, primul lucru este sa le faceti cunostinta. Varianta potrivita este sa tineti catelul lângă dvs. dacă este agitat si iepurele intr-o cusca special amenajata pentru el. De cele mai multe ori, iepurii se simti mai increzatori si mai in siguranta in mediul lor de refugiu; mai mult decat atat, nu trebuie sa uitati faptul ca iepurii sunt animale foarte sensibile care se pot speria cu usurinta.
Daca observati o agitatie a cainelui, incercati sa il stapanit, in momentul in care se calmeaza, laudati-l! Va simti, cu siguranta, ca este iubit si apreciat si isi va controla indeaproape comportamentul.
Exista si varianta intalnirii fata in fata dintre un iepure increzator si un catel mai bland, care poate avea loc chiar si fara o cusca intre cei doi.
Cel mai important aspect este sa repetati “intalnirea” in fiecare zi pentru a se obisnui unul cu celalalt.

Georgiana Paraschiv, dr. med. vet.

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi postate.